Izbor Kruha godine 2011. u organizaciji portala Zdrava Krava je prvi online i offline projekt u Hrvatskoj u kojem sudjeluje javnost i struka, a kojim se podiže opća svjesnost o važnosti konzumiranja zdravog i ukusnog kruha svaki dan! Projekt počinje 15. rujna i traje do kraja listopada, a odvija se u dva kruga
Prvi krug traje od 15. rujna do 10. listopada javnim pozivom i objavljivanjem prijavnice za natječaj u izboru Kruha godine 2011. U natječaju mogu sudjelovati svi pravni subjekti koji zadovoljavaju osnovne standarde Pravilnika projekta.
Stručni žiri nakon degustacije bira tri najbolja kruha
Članovi stručnog žirija će od pristiglih prijava napraviti uži izbor od deset vrsti kruha koje će degustirati te nakon degustacije odabrati tri nominirana kruha za izbor Kruha godine!
Stručni žiri čine: liječnik prof. dr. sc. Željko Krznarić, nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender, kulinarski stručnjak Robert Ripli, predstavnica zakonodavstva doc. dr. sc. Jelena Đugum, te urednica portala Jasna Duspara.
Čitatelji Zdrave Krave daju svoj glas za kruh godine
Drugi krug počinje 13. listopada i traje do kraja mjeseca i to kroz aktivnu komunikaciju s registriranim korisnicima odnosno čitateljima portala koji će prema osobnoj procjeni dati glas onom kruhu koji je za njih najbolji. Povodom Svjetskog dana hrane na portalu će se u drugom dijelu listopada i javno objaviti ime kruha koji je osvojio počasni status Kruha godine.
Ispuni prijavnicu i sudjeluj u izboru Kruha godine 2011. prema ocjeni stručnog žirija i glasanju čitatelja portala Zdrava Krava.
Tri osnovna kriterija za izbor Kruha godine 2011. su:
- Usklađenost s Pravilnikom o pekarskim proizvodima
- Zdravstvene i nutritivne karakteristike kruha (nutritivna vrijednost, udio poželjnih tvari, utjecaj na zdravlje)
- Okus kruha
Cilj projekta
Cilj projekta je kroz aktivnu komunikaciju s čitateljima portala (glasanje, sudjelovanje u nagradnoj igri 'Moj prirodni kruh' ), stručne članke, reportaže, intervju i druge sadržaje posvećene kruhu:
- podići svjesnost javnosti o važnosti konzumiranja kvalitetnog, zdravog i ukusnog kruha svaki dan!
- potaknuti pekarsku struku odnosno industriju na proizvodnju što kvalitetnijeg kruha čiji sastojci jamče visoku kvalitetu i dobar okus
- popularizirati pripremu kruha u vlastitoj pećnici vs. pekaču kruha (tijekom projekta registrirani čitatelji Zdrave Krave će moći sudjelovati i u izboru najboljeg recepta kroz nagradnu igru 'Moj prirodni kruh' )
- popularizirati doručak kao dobar i zdrav početak dana uz ukusan i kvalitetan kruh
Ispuni prijavnicu i prijavi jedan kruh ili nekoliko vrsta kruha za Kruh godine 2011.