Povodom Martinja istražili smo prednosti organskih vina koja se proizvode od organskog grožđa koje nije tretirano štetnim kemikalijama, pesticidima i herbicidima, i otkrili kakvu etiketu skriva pravo, a kakvu 'lažno' organsko vino.
Dan sv. Martina zaštitnika vina i vinogradara koji se obilježava 11. studenog, pobornici zdrave prehrane mogu proslaviti ispijanjem čaše organskog vina.
Tržište organskih vina danas je potpuno drugačije nego prije nekoliko desetljeća. Zahvaljujući napretku u organskoj proizvodnji vina u posljednjih dvadesetak godina ekološki svjesni ljubitelji vina, danas mogu uživati u njegovu nepromijenjenom okusu i kvaliteti.
Provjerena i certificirana organska vina moraju biti proizvedena od organskog grožđa, uzgojenog bez sintetskih gnojiva, pesticida i herbicida, te proizvedena i punjena u službenim postrojenjima. Organsko vino ne sadrži dodane sulfate, nego isključivo prirodne, i njihov udio u cjelini treba biti manji od stotinu, dok ih u konvencionalnim vinima može biti i do 350.
Kako prepoznati vino?
Na etiketama nekih vina piše da su iz održivog razvoja, da su eco friendly, i da su dobivena od organskog grožđa.
Međutim, to ne znači da se radi o organskom vinu, samo ona vina na kojima piše 'organsko' i koja su certificirana jesu takva, a pod pojmovima - iz održivog razvoja, veganski i biodinamičan koji se odnose na vino podrazumijeva se:
- iz održivog razvoja -znači da se kulture proizvode na način koji nije štetan za okoliš, na društveno prihvatljiv i ekonomski isplativ način
- veganski- znači da se u proizvodnji vina ne koriste nikakvi životinjski bioprodukti, poput mliječnih proteina i želatine
- biodinamički -jednako kao i u organskom uzgoju, biodinamični uzgoj podrazumijeva da se ne upotrebljavaju štetni pesticidi, herbicidi i sintetski fertilizatori.
Pod pojmom biodinamičan, podrazumijeva se da se vinograd obrađuje u skladu s lunarnim i solarnim ciklusima, te da ga se tretira kao živi organizam i koristi se specijalni kompost.
Što su sulfati?
Sulfati su minerali koji sadrže anion, negativno nabijenu česticu, a upotrebljavaju se za očuvanje različitih vrsta hrane poput sušenog voća, obrađenog povrća i sira.
Njihova uporaba je strogo ograničena odredbama FDA (Food and Drug Administration). Sulfati se također pojavljuju prirodno u različitim vrstama hrane, uključujući i vino.
Sulfati se inače dodaju vinu kako bi se usporio razvoj pljesni i bakterija i za sprečavanje kvarenja i oksidacije vina. Vino u kojem nema dodanih sulfata kad je jednom otvoreno brže oksidira i ima kraći rok trajanja.
Prema procjenama FDA jedan od 100 ljudi osjetljiv je na sulfat, a za sulfate je poznato da uzrokuju alergijske reakcije čak i kad su prisutni u manjem udjelu, a najosjetljiviji su ljudi koji imaju astmu.
Osim što su organska i posve prirodna, ova vina odličnog su okusa i možeš ih piti (skoro) bez grižnje savjesti.