Iz Mayumine makrobiotičke kuharice za tijelo i dušu izdvojili smo recept za juhu od lososa. Mayuma ovu juhu posebno preporuča dok si na putovanju zbog svog energizirajućeg efekta. Ako ne jedeš ribu, juhu možeš pripremiti i bez lososa jer će biti jednako slasna
'Ovu energizirajuću juhu preporučujem kad si na putovanju. Svi koji su je probali, obožavaju je. Možeš koristiti bilo koju vrstu ribe, a možeš je jesti i s kuhanim somen ili udon rezancima. Ako ne jedeš ribu, možeš je pripremiti bez lososa – gotovo je jednako slasna', kaže japanska kuharica Mayuma Nishimura koja je sedam godina bila Madonnin osobni chef.
''Mayumina kuhinja'' je nedavno kod nas izašla u izdanju Planetopije, a donosi više od 130 recepata ilustriranih prekrasnim fotografijama uz koje možeš pročistiti organizam za deset dana. Izdvojili smo recept za juhu od lososa.
Recept za 2 porcije:
- 1 žličica sezamovog ulja
- ¼ šalice (40 g) sjeckanog luka
- ¼ šalice (40 g) sjeckanog čička
- ¼ šalice (40 g) sjeckanog korijena lotosa
- ¼ šalice (30 g) sjeckane mrkve
- ¼ šalice (40 g) tikve (kabocha, muškatna ili argenta), oguljene i sjeckane
- ½ šalice (35 g) sjeckanog kupusa
- 3 šalice (720 ml) izvorske vode
- 1 filet (230 g) svježeg lososa, bez kostiju i narezan na velike komade
- 1 žlica shoyu sojinog umaka
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira, za ukrašavanje
- 2 žlice svježih listova korijandra, za ukrašavanje
Priprema:
- U loncu za juhu na srednje jakoj vatri zagrij ulje. Povrće pirjaj sljedećim redoslijedom: luk, čičak, korijen lotosa, mrkvu, bundevu i kupus, i to svaku novu vrstu približno 1 minutu. Ako se povrće počne lijepiti za dno lonca, dodaj malo vode.
- Dodaj 2 šalice (480 ml) vode, odnosno da prekrije povrće, pa kuhaj 20 minuta na vatri srednje do najmanje jakosti.
- Dodaj losos i 1 šalicu (240 ml) vode da ga prekrije. Umiješaj shoyu sojin umak. Kuhaj još 8 do 10 minuta. Posluži ukrašeno naribanim đumbirom i korijandrom.
Više info u našoj čitaonici.