Ana Butara, 23-godišnja studentica ekonomije na visinu od 1,71 cm ima 89 kilograma i opseg struka od 94 centimetra, što predstavlja donju granicu pretilosti prvog stupnja. U posljednje tri godine udebljala se zbog studenske prehrane, a voljela bi smršavjeti 10-15 kilograma
Kako se udebljala?
Prekomjerna težina je prati već godinama, i iako se najbolje osjećala kada je u srednjoj školi imala 73-74 kg, misli da je za 2,5 mj nerealno očekivati gubitak od 15 kg, a gubitak od 8-9 kg bi bio idealan.
Uzrok Aninog viška kilograma je studentska 'brza' prehrana - svakodnevno usputno konzumiranje pekarskih proizvoda poput pizze ili peciva od bijelog brašna s raznim dodacima, koji često sadrže obilje neželjenih masnoća. Također, Ana teško odolijeva i čokoladi koja se često nađe na njezinom jelovniku.
Ne želi izgledati kao gospođa
Iako je uvijek bila jače građe, višak kojeg se sada želi rješiti stekla je u zadnje tri godine, otkako se odselila od roditelja i počela neuredno jesti i sasvim zapustila vježbanje. Kaže da joj je dosta tajica i širokih tunika i da ne želi s 23 godine izgledati kao gospođa.
'Mislim da su me kilogrami postarali, pa mi se često obraćaju s gospođo. Iako bih željela izgubiti 10 do 15 kilograma svjesna sam da je to nerealno, ali najviše bi me veselio gubitak u centimetrima i manji konfekcijski broj', kaže Ana koja je rodom iz Pazina, a studira ekonomiju u Zagrebu.
Ana u slobodno vrijeme čita razne knjige i članke o dijetama, a uživa i u kuhanju omiljenih namirnica.
Jelovnik (2. tjedan)
1. DAN
Doručak: žitarice Vivera Probavin, sjemenke suncokreta, sušene brusnice, probiotički jogurt
Međuobrok: kivi
Ručak: Rauch Nativa zeleni čaja, burger od graha i tofua u integralnom pecivu s keljom
Sastojci za burger: sitno nasjeckani crveni luk, krušne mrvice, nasjeckani list peršina, usitnjeni ljuti feferoni, majoneze, meki tofu, sol, papar, kuhani grah protisnut vilicom, kukuruz, kelj narezan na trakice, integralno pecivo
Međuobrok: shake: banana + smrznute borovnice + kozje mlijeko + cimet + med – sve izmiksati
Večera: pečeni kesteni
Energetska vrijednost: 1882,50 kcal, ugljikohidrati (% E): 60,73 %, masti (% E): 28,93 %, bjelančevine (% E): 13,16 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
2. DAN
Doručak: divlje šparoge s jajima, integralni kruh, sok od breskve
Sastojci za divlje šparoge s jajima: jaje, šparoge, kiselo vrhnje (10 % m.m.), mladi luk, maslinovo ulje
Međuobrok: mandarine, bademi, kava s mlijekom
Ručak : Rauch Nativa zeleni čaj, zelena salata začinjena sa maslinovim uljem i octom, tjestenina s umakom od crvene leće
Sastojci za tjesteninu: češnjak, nasjeckani luk, maslinovo ulje, prah ljute crvene paprike, malo papra i soli, lovorov list, rajčica iz konzerve narezana na kockice, crvena leća, integralna tjestenina (penne), malo svježeg peršina za posipanje
Međuobrok: jabuka, tamna čokolada
Večera: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana
Večernji zalogaj: suhe marelice
Energetska vrijednost: 1915,96 kcal, ugljikohidrati (% E): 63,10 %, masti (% E): 26,12 %, bjelančevine (% E): 13,14 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
3. DAN
Doručak: griz na mlijeku: mlijeko, pšenični griz, med, instant kakao, cimet
Međuobrok: probavin sa jogurtom, mango
Ručak: salata od ribane mrkve začinjena sa bućinim uljem i octom, kvinoja s piletinom i tikvicama
Sastojci za kvinoju s piletinom i tikvicama: kvinoja, češnjak, maslinovo ulje, tikvica, pileći file, rajčica, papar, sol, bosiljak, soja sos, pileći temeljac i bijelo vino, parmezan za posipanje
Međuobrok: Rauch Nativa zeleni čaj, integralni krekeri, orasi
Večera: juha od brokule s Vivera probavin žitaricama, sendvič s alfa alfa klicama na raženom kruhu
Sastojci za sendvič: nasjeckani bosiljak, nasjeckana metvica, svježi posni sir, raženi kruh, matovilac, crvena paprika, klice alfa-alfa
Večernji zalogaj: nar
Energetska vrijednost: 1897,75 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,68 %, masti (% E): 29,19 %, bjelančevine (% E): 17,42 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
4. DAN
Doručak: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana
Međuobrok: kava s mlijekom, rižini krekeri, jabuka
Ručak: Rauch Nativa zeleni čaj, paprike punjene heljdom
Sastojci za paprike punjene heljdom: paprike, rajčica, ulje, sjeckani luk, ribana mrkva, heljdina kaša, kiselo vrhnje, peršinov list, sol i papar
Međuobrok: banana, integralni krekeri
Večera: salata s tunom,
Sastojci za salatu: zelena salata sitno nasjeckana, mozzarella na kockice, slanutak iz konzerve, Rio mare tuna, klice, sjemenke suncokreta i preprženog sezama
Sastojci za dressing: jogurt, light majoneza, vrhnje
Večernji zalogaj: suhe smokve
Energetska vrijednost: 1906,82 kcal, ugljikohidrati (% E): 52,65 %, masti (% E): 28,70 %, bjelančevine (% E): 17,10 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
5. DAN
Doručak: žitarice Vivera Probavin, sušene brusnice, probiotički jogurt
Međuobrok: Rauch Nativa zeleni čaj, bademi, sir od 40 % m.m.
Ručak: limunada zaslađena sa žlicom šećera, salata s rižom, porilukom i lososom
Sastojci za salatu: integralna riža, sol, curry, poriluk narezan na kolutiće, fileti lososa, ocat, papar, maslinovo ulje, nasjeckani kopar
Međuobrok: kompot od marelica
Večera: juha od gljiva, dvopek s namazom napravljenim od Rio mare tune i posnog sira
Večernji zalogaj: kruška
Energetska vrijednost: 1911,50 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,64 %, masti (% E): 22,76 %, bjelančevine (% E): 18,04 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
6. DAN
Doručak: kukuruzne pahuljice, kozje mlijeko, sok od naranče
Međuobrok: lješnjaci, mandarine
Ručak: Rauch Nativa zeleni čaj, salata od crvenog kupusa začinjena s octom i maslinovim uljem, kuhani krumpir, gulaš od govedine
Sastojci za gulaš: posna govedina, luk, mrkva, korijen peršina, svježa rajčica ili pire od rajčice, ulje, kiselo vrhnje (do 12% mliječne masnoće), brašno, vinski ocat, limunov sok, ružmarin, crvena slatka paprika, lovorov list
Međuobrok: voćni jogurt
Večera: integralni krekeri namazani sa marmeladom
Energetska vrijednost: 1904,10 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,87 %, masti (% E): 26,91%, bjelančevine (% E): 13,63 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
7. DAN
Doručak: žitarice Vivera Probavin, sitno nasjeckane datulje
probiotički jogurt
Međuobrok: jabuka, Rauch Nativa zeleni čaj
Ručak: špinat na mlijeku, pire krumpir i pileći file na naglo
Međuobrok: kolač od krupice s višnjama
Sastojci za kolač: kukuruzna krupica,kokosovo brašno, obrano mlijeko, jabučni sok, dobro ocijeđene višnje iz kompota, sirup za zaslađivanje (javorov ili agavin), suncokretovo ulje
Večera: grožđe
Večernji zalogaj: sir
Energetska vrijednost: 1906,15 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,17 %, masti (% E): 27,47 %, bjelančevine (% E): 17,93 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
Jelovnik (1. tjedan)
1. DAN
Doručak: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana, grožđice
Međuobrok: dinja, integralni krekeri, Rauch Nativa zeleni čaj
Ručak: krem juha od gljiva, složenac od tikvica s prosom, tamna čokolada
Sastojci za složenac: tikvice, ulje, pelata, sol, šećer, bosiljak, mlijeko, jaje, luk, proso, krumpir, voda
Međuobrok: kava s mlijekom, orasi, jabuka
Večera: sendvič: raženi kruh, nemasna šunka (pureća prsa), sir (40 % m.m.), zelena salata
Večernji zalogaj: pečena narančasta buče s malo šećera
Energetska vrijednost: 1890,55 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,33 %, masti (% E): 29,98 %, bjelančevine (% E): 14,39 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
2. DAN
Doručak: žitarice Vivera Probavin, zobene pahuljice, lješnjaci, kozje mlijeko
Međuobrok: bademi
Ručak: varivo od leće i ječma, mandarine, banana
Sastojci varivo: ječam, leća, ulje, mrkva, korijen peršina, korijena celera, češnjak, poriluk, sol, papar, nasjeckani peršin
Večera: prepečeni integralni kruh, salata s mozzarellom i tunom: mozzarella, crvena paprika, kukuruz, rikula, crveni radič, tuna Rio mare naturale, tvrdo kuhano jaje, malo bosiljka, sve preliveno s malo maslinovog ulja i limunovim sokom
Večernji zalogaj: nar
Energetska vrijednost: 1895,27 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,70 %, masti (% E): 25,09 %, bjelančevine (% E): 18,99 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
3. DAN
Doručak:
Sastojci : proso, med, naranča, banana, lješnjaci, kivi
Međuobrok: kava s mlijekom, rižini krekeri
Ručak: juha od rajčice, pileći file pripremljen ''na naglo'', kuhana brokula i kuhana mrkva začinjena maslinovim uljem, tamna čokolada
Međuobrok: Rauch Nativa zeleni čaj, sir, slani štapići sa sezamom
Večera: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana
Večernji zalogaj: suhe smokve
Energetska vrijednost: 1893,82 kcal, ugljikohidrati (% E): 60,08 %, masti (% E): 24,54 %, bjelančevine (% E): 16,71 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
4. DAN
Doručak: žitarice Vivera Probavin, zobene pahuljice, probiotički jogurt, grožđice
Međuobrok: grožđe
Ručak: makaroni s tunom i povrćem
Sastojci: integralni makaroni (nekuhani), Rio mare tuna, mrkva, tikvice, mladi luk, cherry rajčice, češnjak, maslinovo ulje, peršin list
Međuobrok: pečeni kesteni, Rauch Nativa zeleni čaj
Večera: juha od buće i batata, Vivera probavin žitarice
Sastojci za juhu: hokaido ili muškatna buća, batata, luk, zobeno mlijeko, svježi đumbir naribani, maslinovo ulje
Večernji zalogaj: jabuka
Energetska vrijednost: 1910,56 kcal, ugljikohidrati (% E): 60,36 %, masti (% E): 27,39 %, bjelančevine (% E): 13,87 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
5. DAN
Doručak: svježi sir, vrhnje, crni kruh, svježi sok od naranče
Međuobrok: kruška
Ručak: smrznuti bakalar ispećen na tavi na malo maslinovog ulja, blitva na lešo, kuhani krumpir, Rauch Nativa zeleni čaj
Međuobrok: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, sjemenke lana, kompot od marelica
Večera: salata sa slanutkom, Rauch Nativa zeleni čaj
Sastojci za salatu: kuhani slanutak, svježi krastavci, kukuruz, mladi luk, malo kopra i peršinovog lista, maslinovo ulje i limunov sok
Večernji zalogaj: kikiriki
Energetska vrijednost: 1897,30 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,51%, masti (% E): 29,32 %, bjelančevine (% E): 14,25 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
6. DAN
Doručak: crni kruh, maslac, marmelada, kozje mlijeko
Međuobrok: mandarine, Rauch Nativa zeleni čaj
Ručak: kuhana teletina s umakom od mrkve i integralna riža, banana
Sastojci za umak od mrkve: mrkva, krumpir, maslinovo ulje, limunov sok, voda, vrhnje za kuhanje, nasjeckani peršin
Večera: žitarice Vivera Probavin, probiotički jogurt, grožđice
Večernji zalogaj: orasi
Energetska vrijednost: 1995,45 kcal, ugljikohidrati (% E): 51,07 %, masti (% E): 21,61%, bjelančevine (% E): 14,50 %
Tijekom dana popiti 8 – 10 čaša obične vode i biljnog čaja.
7. DAN
Doručak: kukuruzne pahuljice, probiotički jogurt, grožđice, sok od grejpa, kava s mlijekom
Međuobrok: Rauch Nativa zeleni čaj, jabuka
Ručak: juha minestrone, salata od kupusa, zelene mahune pripremljene na lešo, puretina (file) na naglo
Međuobrok: grožđe
Večera: salata od rikole i radića začinjena za octom i maslinovim uljem, kroketi od prosa
Sastojci za krokete: proso, luk, mrkva, tikvice, parmezan, jaje, limunova korica
Večernji zalogaj: sušene smokve
Energetska vrijednost: 1891,60 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,19 %, masti (% E): 26,14 %, bjelančevine (% E): 16,78 %