Ako ljeto ne možeš zamisliti bez omiljene poslastice sladoleda, a brine te to što mnoge slastičarnice koriste pojačivače okusa i aditive, za tebe smo istražili gdje se u Hrvatskoj mogu pojesti ova ljetna osvježenja bez umjetnih aroma i bojila. U članku pročitaj u koja tri hrvatska grada možeš uživati u sladoledima napravljenim od svježeg voća i orašastih plodova
Luka ice cream & cakes
Slastičarna 'Luka ice cream & cakes' vlasnika Luke Klimczaka, već godinu dana uveseljava mnogobrojne Splićane i ostale posjetitelje svojim domaćim sladoledom i kolačima. U nedostatku pravog sladoleda u osunčanom Splitu, Luka se kao turist u Splitu odlučuje nastaniti i otvoriti slastičarnu sa pravim home made sladoledom. ''Koncept je jednostavan, nudimo ono čega ima na tržnici, ponajviše je to vidljivo u našoj ponudi sladoleda. Kroz proteklu godinu smo, ovisno o sezoni, dostupnosti voća i ostalih namirnica u ponudi imali više od 100 okusa sladoleda. Svakodnevno imamo nove okuse, a ideje za nove samo dolaze'', rekli su nam iz splitske slastičarnice.
U 'Luka' slastičarnici možeš se osvježiti sladoledima od klasičnih okusa pravog pistaccia, čokolade, šumskog voća pa do neodoljivih kombinacija jogurta, lavande, slanih krekera, smokve, čili čokolade, malina s prošekom i raznih osvježavajućih sorbeta od šljive, jagoda, limete i ostalog domaćeg voća. Od sastojaka koriste svježe mlijeko najbolje kvalitete, vrhnje, jogurt, jaja i mascarpone za tiramisu sladoled. Od voća koriste dnevno svježe, sezonsko voće poput crnog ribiza i domaćih jagoda, orašastih plodova poput pistaccia, oraha, kikirikija, 72 postotni kakao čokolade, 100 postotnu arabica organsku kave pečenu u malom pogonu u Zagrebu, lavande s Hvara za sladoled od lavande i meda te svježi ružmarin iz prijateljeva vrta.
Ivica i Marica
'Ivica i Marica' jedno je od prvih zagrebačkih mjesta poznato po zdravim prirodnim slasticama. Za razliku od sladoleda u većini slastičarnica koji se proizvode iz praškova i smjesa punih konzervansa, umjetnih boja i aroma, 'Ivica i Marica' sladoledi u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu proizvode se na tradicionalan način, od prirodnih namirnica kao što su mlijeko, jaja, slatko vrhnje i voće.
Slatka tvornica Medenko
Iva Baković vlasnica je 'Slatke tvornice Medenko', u kojoj proizvodi sladolede od cikle, raženog kruha, čaja, plavog sira i mlaćenice. Zvuči vrlo egzotično, no to su 100 posto hrvatski proizvodi, koje možeš probati u Samoboru, gdje Iva ima slastičarnicu. Sladoledi Medenko proizvode se na tradicionalan način od pravog mlijeka i vrhnja, bez umjetnih aroma, boja i konzervansa. Iva voli sve svoje deserte pripremati sama i od domaćih sastojaka. Tako, osim sladoleda za koje sama smišlja recepte, peče kolače.
''Svi sastojci su domaći, koristim voće iz svog i prijateljičina voćnjaka. Sve radimo sami, čak i kekse koje miješamo sa sladoledom. Najbolje se prodaje sladoled od čokolade s dodatkom bermeta. To je tradicionalni samoborski liker na bazi vina i pelina. Njemu se dodaju razna začinska bilja'', rekla je Iva za 24sata.
Vis à Vis by Vincek
Zdrava verzija već svima poznate slastičarnice Vincek nalazi se u Tomićevoj ulici te se u njoj možeš počastiti biosladoledom. Sladoledi se spravljaju na dnevno svježim bazama, sa i bez mlijeka, s dodatkom velikog udjela svježeg voća i voćnih pripravaka kao i drugih vrijednih namirnica poput oraha, lješnjaka, čokolade i mnogih drugih primamljivih sastojaka, u paleti od preko 40 različitih okusa. Koriste isključivo organske namirnice. Kolači su bez jaja, glutena, mlijeka, s manje šećera, a kada ga koriste, uzimaju smeđi ili steviju.
Doznaj kako prepoznati ekološki med.