Eko - dijeta koju je osmislila poznata američka nutricionistica Kate Geagan prva je dijeta koja daje smjernice za ekološki prihvatljivo mršavljenje i optužuje meso kao glavnog krivca za zagađivanje okoliša, a njezina knjiga 'Go Green Get Lean' pomaže ljudima da mršave na prirodan način i zdravo
Nagrađivana američka dijetetičarka i nutricionistica Kate Geagan objavila je knjigu koja je probudila veliki interes američke javnosti i izazvala brojne polemike među stručnjacima.
Knjiga 'Go Green Get Lean' ima namjeru pomoći ljudima da smršave zdravo i na ekološki prihvatljiv način, a sama autorica smatra da većina popularnih dijeta osim što narušavaju zdravlje, čine ozbiljnu štetu našem okolišu.
Pronađi idealnu dijetu za tebe u samo par koraka...
Mnogi ekološki aktivisti i stručnjaci već dulje vrijeme apeliraju da se okrenemo ekološki održivom načinu života te da usvojimo navike koje čuvaju prirodnu ravnotežu života na Zemlji poput vožnje biciklom, recikliranja papira, izbjegavanja štetnih kozmetičkih sastojaka i konzumiranja ekološke hrane. Ipak, ovo je prva inicijativa za ekološki prihvatljivo mršavljenje.
Prednosti eko dijete prema Kate Geagan:
- brz gubitak kilograma -poznata nutricionistica smatra da čim kreneš na eko - dijetu, kilogrami se počinju automatski topiti, a gubi se čak i do 4 kilograma u dva tjedna
- mlađi izgled kože - svježe namirnice iz organskog uzgoja sadrže više antioksidansa koji će tvoju kožu učiniti mlađom i elastičnijom
- sigurni sastojci - organska hrana ne sadrži pesticide, herbicide, hormone i ostala štetna kemijska svojstva koja se koriste u proizvodnji konvencionalne hrane
- zdravlje - voće i povrće iz organskog uzgoja je bogato nutrijentima koji čuvaju zdravlje tvog organizma
- očuvanje okoliša - američka dijetetičarka smatra kako je upravo proizvodnja mesa 'krivac' za emisiju ogromne količine štetnih plinova, te da intenzivno uzgajanje stoke dovodi do znatno veće proizvodnje štetnih plinova nego svi avioni i automobili zajedno
Mišljenje stručnjaka
Za mišljenje smo upitali nutricionisticu Sandru Krstev Barać.
Riječ je o dijeti koja je pretežno lakto-ovo vegetarijanska dijeta. Jedina novost je da se potiče unos ekološki uzgojenih namirnica.
Saznaj sve o lakto-ovo vegetarijanskoj dijeti.
Poznato je da su ekološke namirnice lišene pesticida i mineralnih gnojiva i samim time su manje štetne za ljudski organizam i okoliš.
Ipak, prehrana postaje dijeta kada je kalorijski siromašnija od prosječnih potreba pojedinca, a ne kada u prehranu uključimo okolišno prihvatljivije namirnice.
Drugim riječima, nije dovoljno samo jesti ekološki uzgojene namirnice da bi se smršavjelo, potrebno je jesti manje od potreba. Nedostatak eko dijete je i njena visoka cijena, budući da su ekološki uzgojene namirnice skuplje od onih konvencionalno uzgojenih.
Demoniziranje mesa je donekle opravdano, budući da proizvodnja mesa uistinu dovodi do otpuštanja značajnih količina stakleničkih plinova. Ipak, budući da meso osigurava brojne esencijalne nutrijente, pozitivno je što unos mesa u eko dijeti nije posve zabranjen. Velika prednost dijete leži i u poticanju na unos lokalno uzgojene hrane.
Sve u svemu, autorica ne donosi ništa novo, osim možda što je uvela ekološku osviještenost u svijet popularnih dijeta.
Karakteristike eko dijeteGlavne značajke eko-dijete:
- dijeta ne isključuje meso u potpunosti iz prehrane, no upozorava da tu namirnicu trebamo konzumirati u malim količinama ako želimo sačuvati zdravlje i okoliš
- zaboravi na vodu u boci, u pij vodu iz slavine kad god je to moguće
- jedi što više svježeg voća i orašastih plodova
- daj prednost namirnicama koje rastu u tvojoj okolini, što ne znači da baš nikad ne možeš kupiti bananu iz Čilea ili ciparsku naranču
- jedi svježu ribu s tržnice
- kada pripremaš krumpir pripremaj ga s korom jer upravo ona sadrži hranjiva vlakna
- jedi domaći sir umjesto egzotičnih stranih sireva
- minimaliziraj odlaske u shopping centre, kupuj veća pakovanja i koristi platnene vrećice koje možeš upotrijebiti više puta
Glavne značajke eko-dijete:
- dijeta ne isključuje meso u potpunosti iz prehrane, no upozorava da tu namirnicu trebamo konzumirati u malim količinama ako želimo sačuvati zdravlje i okoliš
- zaboravi na vodu u boci, u pij vodu iz slavine kad god je to moguće
- jedi što više svježeg voća i orašastih plodova
- daj prednost namirnicama koje rastu u tvojoj okolini, što ne znači da baš nikad ne možeš kupiti bananu iz Čilea ili ciparsku naranču
- jedi svježu ribu s tržnice
- kada pripremaš krumpir pripremaj ga s korom jer upravo ona sadrži hranjiva vlakna
- jedi domaći sir umjesto egzotičnih stranih sireva
- minimaliziraj odlaske u shopping centre, kupuj veća pakovanja i koristi platnene vrećice koje možeš upotrijebiti više puta