Zdravlje Zdravlje žena 28. studenoga 2017.

Znakovi koji ti pokazuju da ne jedeš dovoljno

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postizanje i održavanje normalne tjelesne mase može predstavljati izazov, posebice u današnje vrijeme kada nam je hrana konstantno dostupna. Međutim, nedovoljan unos kalorija također može izazvati zabrinutost.

Bez obzira radi li se o namjernom ograničavanju unosa hrane, smanjenom apetitu ili o nekom drugom sličnom razlogu, važno je naglasiti kako nedovoljan unos hrane tijekom duljeg vremenskog perioda može dovesti do mentalnih, tjelesnih, ali i emocionalnih problema

U nastavku ti donosimo listu najčešćih znakova koji pokazuju da ne jedeš dovoljno.

Zen-Upr Možda te zanima... Pothranjenost opasnija od pretilosti! Zdravlje

Nedostaje ti energije

Nedovoljan unos hrane može dovesti do konstantnog osjećaja umora i bezvoljnosti za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Opada ti kosa

Nedovoljni unos kalorija, proteina te određenih vitamina i minerala može rezultirati opadanjem kose.

Stalno si gladna

Premali unos hrane može uzrokovati promjene u razini hormona koji utječu na povećanje osjećaja gladi.

Ne možeš ostati trudna

Premali unos kalorija može ometati signale koje šalju reproduktivni hormoni što u konačnici dovodi do problema sa začećem.

Imaš problema sa spavanjem

Premali unos hrane povezan je s lošom kvalitetom sna, što uključuje dulje vremena potrebnog za utonuti u san te kraće vrijeme dubokog sna.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Razdražljiva si

Smanjeni kalorijski unos i restriktivna prehrana tijekom duljeg vremenskog perioda povezuju se s razdražljivošću i lošim raspoloženjem.

Cijelo vrijeme ti je hladno

Neadekvatan unos kalorija može dovesti do smanjenja tjelesne temperature. Smatra se kako je ova pojava posljedica smanjenja razine T3 hormona štitnjače.

Imaš zatvor

Rigorozne dijete mogu dovesti do konstipacije, a javlja se uglavnom kao posljedice smanjenog i sporijeg prolaska probavljene hrane kroz probavni trakt.

Možda te zanima... Što ako neredovito ili nepotpuno prazniš crijeva? Zdravlje

Tjeskobna si

Istraživanja pokazuju kako vrlo mali kalorijski unos kod tinejdžera i odraslih osoba može dovesti do bezvoljnosti, anksioznosti i depresije.

Iako je poznato kako prejedanje povećava rizik od razvoja brojnih zdravstvenih problema, premali unos hrane također predstavlja veliki problem, a posebice se to odnosi na izrazito dugotrajnu restrikciju kalorija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.