Zdravlje 06. srpnja 2012.

Život s atopijskim dermatitisom

Atopisjki-Dermatitis
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko 15 do 20 posto djece predškolske i školske dobi boluje od atopijskog dermatitisa. Smatra se da uzrok leži u sve većoj zagađenosti okoliša i raznim kemijskim tvarima koje se dodaju hrani. Te tvari postaju teret koji obrambeni sustav više ne može podnijeti

Danas se koristi oko 3500 raznih dodataka prehrani i procjenjuje se da čovjek u svoj organizam prosječno unese čak 3 do 6 kilograma aditiva godišnje.
Koža je naš najveći organ i bitan je dio obrane protiv infekcija iz našeg okruženja. Oštećenja izazvana dermatitisom obično su suha i ljuskava koža, koja se lako upali i krvari ako se ne vlaži.

Kakvoća kože ovisi o dva čimbenika, o tome kako efikasno jetra eliminiraju toksine te kako funkcionira probavni sustav. Atopijski dermatitis se najčešće javlja u prvim mjesecima života, a može potrajati i nekoliko mjeseci. U većini slučajeva, bolest se nastavlja do puberteta. U rijetkim slučajevima, to se događa tijekom cijelog života.

Uzroci nastanka atopijskog dermatitisa nisu u potpunosti razjašnjeni, ali postoje teorije:

  • Pojava bolesti povezana je s genetskom predispozicijom. Atopijski dermatitis često se pojavljuje zajedno s drugim atopijskim bolestima, kao što su peludna groznica, astma i alergijski konjunktivitis.
  • Uzrok bolesti je nedostatak prirodne barijere u koži, što znači da je koža osjetljiva na iritacije iz okoline. Laboratorijske analize su pokazale da pacijenti s atopijskim dermatitisom imaju neravnotežu masnih kiselina, što dovodi do manje prirodne sposobnosti da vlaži kožu.
  • Pretjerana higijena kože. Sve reklame nas pozivaju na ekstremnu čistoću i higijenu. Sve to nas vodi daleko od prirode. Koristi blaga i prirodna sredstva koja ne sadrže umjetne mirise i druge sastojke, te ih dobro isperi s kože. Vrati se proizvodima koji dolaze iz prirode.
  • Nepravilna i loša prehrana jedan je od uzroka atopijskog dermatitisa. Prehrana bogata šećerima, oskudna svježim voćem i povrćem, bogata zasićenim i transmasnoćama idealan je partner lošoj koži. Zato treba jesti zdravo kako bi i koža bila zdrava. Više od bilo kojeg organa, koža trpi kad u tijelu nastane neravnoteža. Unos hranjivih i kvalitetnih nutrijenata u velikoj mjeri je povezan s izgledom kože. Brojni znanstveni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršavaju kožne bolesti. Alergija na hranu je često prisutan i smatra se da oko 25 posto djece s atopijskim dermatitisom imaju alergije na hranu. Broj djece s dijagnozom alergije na hranu je u porastu. Alergijski simptomi često se mijenjaju s dobi, tako obrambeni sustav novorođenčeta koje ima ekcem ili alergijsku astmu može s vremenom ojačati, što ne znači da se kod takve osobe neće u odrasloj dobi pojaviti neka druga vrsta alergije.
  • Stres je česti okidač kod ljudi s atopijskim dermatitisom i često pogoršava stanje na koži.

Lijekovi i kreme

 

Obnavljanje crijevne flore kvalitetnim probioticima i prebioticima djelujemo povoljno kod disbalansa, a djelujući na imunološki sustav u probavnom sustavu, pomažemo posredno i kod naizgled nepovezanog organa - kože.

Kortikosteroidi su danas najčešće korišteni lijekovi u upalnim bolestima i rutinski se upotrebljavaju za liječenje atopijskog dermatitisa te obično brzo ublažavaju simptome.

S kortikosteroidnim kremama problem je u tome što se smiju koristiti samo nekoliko tjedana, jer mogu izazvati stanjivanje kože, a prekomjernom uporabom mogu izgubiti djelotvornost.

Takvi lijekovi blokiraju reakciju imunog sistema ili u težim slučajevima, potiskuju rad cijelog imunog sistema. Iako takav pristup može pomoći, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bi se riješio pravi uzrok bolesti. Pacijenti ovise o svojim lijekovima i pate od mnogih nuspojava.

Cilj je koristiti kremu kako bi se upala smirila

Najgore u svemu je da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava zdravstveno stanje. Primjena kortikosteroida treba biti razumna, cilj je koristiti ljekove kako bi se upala smirila. Trebalo bi razmišljati i o drugim pristupima liječenju, što uključuje i prirodne metode, kako bi se intervali između vraćanja upale i ponovne primjene kortikosteroida što više produžili.

Ponekad su kreme temeljene na prirodnim sastojcima i bolje rješenje od visoko tehnoloških revolucionarnih krema za lice jer sadrže blaže sastojke i savršeno su rješenje za osobe s osjetljivom kožom i one koje pate od nekih dermatoloških problema.

Preporučila bih Euten kremu koja sadrži ekstrakte biljke gavez, stolisnik, kadulje i mente i ima izuzetno svojstvo regeneracije kože, te protuupalno, antiseptičko i fungicidno djelovanje. Ove ljekovite biljke tradicionalno su se koristile za njegu upaljene i suhe kože.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.