Zdravlje 20. ožujka 2012.

Zdravstveni vodič za žene od 30. do 45.

30-45_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi očuvala zdravlje i smanjila rizik obolijevanja u srednjoj dobi, od 30. do 45. godine života, redovito posjećuj ginekologa, jednom godišnje napravi ultrazvučni pregled dojki, kontroliraj čimbenike za razvoj bolesti srca te vodi računa o čvrstoći koštane mase

Pripazi na promjene grudi

Ginekološki pregled trebaš obaviti jednom godišnje kao i PAPA-test, a s ginekologom se posavjetuj o testiranju na spolno prenosive bolesti.

Redovito obavljaj samopregled dojki, a nakon 30-e godine života u kalendar godišnjih redovitih pregleda uvrsti ultrazvučni pregled dojki s kliničkim pregledom. Dodatna pretraga je i magnetska rezonancija dojke, koja je osobito pogodna za trudnice. Fibrocistična bolest dojke najčešći je uzrok kvržica i bolova u grudima u žena između 30 i 50 godina. Potpuno je benigna, a simptomi, koji se pogoršavaju prije mjesečnice, uključuju natekle i bolne grudi te jednu ili više kvržica.

Imaj na umu da, ako su i druge žene u tvojoj obitelji bolovale od fibrocistične bolesti dojke, vjerojatno ćeš je i ti imati.

Rizični čimbenici za razvoj srčanih bolesti

Kontroliraj krvni tlak i druge čimbenike za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Vrijednosti više od 140/90 mm Hg zahtijevaju pozornost, što znači mjerenje vrijednosti krvnog tlaka mjeračem kroz 24 sata. Preventivni kardiološki pregled bi trebao uslijediti, osobito ako imaš subjektivnih tegoba kao što je to pojačani umor, nepravilan srčani ritam, bol u prsištu ili zaduha u naporu.

Možeš napraviti i pregled trbušnih organa (ultrazvuk jetre, žučnih vodova, slezene, gušterače i bubrega), EKG te analizu funkcije pluća odnosno spirometriju. Barem dvaput godišnje posjeti stomatologa.

S obzirom da koža postupno gubi tonus i vlagu, u tom razdoblju možeš započeti s prvim anti – age postupcima (mezoterapija, neablativni laserski postupci ili radio frekvencija, duboka hidratacija lica). Tako ćeš, uz dobru hidratantnu njegu osigurati održavanje tonusa i svježine lica. Imaj na umu kako na starenje uvelike utječu pušenje, prekomjerno izlaganje suncu, onečišćen zrak, nepovoljni klimatski uvjeti, loše prehrambene navike, stres i nedostatak sna.

Čvrstoća kostiju

Kontroliraj promjene na koži te jednom u dvije godine napravi kontrolu vida.

Nije neobično za velik broj žena da izgube do 20 posto svoje koštane mase u periodu od 5 do 8 godina nakon prestanka ciklusa. Zato je razdoblje prije menopauze, koja u prosjeku nastupa u 50-oj godini, izuzetno važno da se žena pojačano bavi tjelesnom aktivnosti kako bi očuvala čvrstoću kostiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.