Zdravlje 16. ožujka 2012.

Zdravstveni vodič za žene od 20. do 30.

20-30_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi očuvala svoje zdravlje i na vrijeme prevenirala moguća oboljenja redovito odlazi na preglede. U razdoblju mladosti, od 20. do 30. godine svaka žena bi trebala redovito raditi preventivne preglede - ginekološki pregled, PAPA test, ultrazvučni ginekološki pregled i pregled dojki

Ginekološki pregledi

Ginekološki pregled trebaš obaviti najmanje jednom godišnje, ali se ginekologu trebaš javiti i češće, ako osjećaš bol, svrbež ili pečenje u području spolnog organa ili prilikom spolnog odnosa, bol u donjem dijelu trbuha, iscjedak te poremećaje menstrualnog ciklusa.

Sa samopregledom dojke trebaš započeti od 20. godine i provoditi ga jednom mjesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Do 30. godine bi trebala napraviti i prvi ultrazvučni pregled dojki s kliničkim pregledom o kojem ovisi koliko su često ultrazvučni pregledi dojki potrebni nakon 30-e godine života.

Redovito kontroliraj krvni tlak i ostale čimbenike za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Za vrijeme trudnoće postoji povećani rizik od nastanka tromboze i tromboembolijskih događaja. Prethodne venske tromboze ili nasljedna sklonost zahtijevaju pozornost. Konzultacija s hematologom i angiologom dobro su došle.

Barem dvaput godišnje posjećuj stomatologa, odnosno, ako si trudna, svaka tri mjeseca.

Briga o zdravlju kože

Ženska koža je, u usporedbi s kožom muškarca, suša i manje otporna, a prvi znakovi starenja počinju se nazirati između 20. i 30. godine života. U tom razdoblju možeš započeti s prvim anti – age postupcima (mezoterapija, neablativni laserski postupci ili radio frekvencija, duboka hidratacija lica). Svi navedeni postupci uz dobru hidratantnu njegu omogućit će održavanje tonusa i svježine lica.

Uz opći klinički pregled i kod muškaraca i kod žena može se napraviti i pregled trbušnih organa (ultrazvuk jetre, žučnih vodova, slezene, gušterače i bubrega), zatim EKG te ukoliko je potrebno, analiza funkcije pluća odnosno spirometrija.

Ako si kronično umorna, depresivna, imaš smanjen apetit ili prekomjernu tjelesnu težinu, trebala bi ispitati funkciju štitnjače. Također, u ovim godinama potrebno je napraviti i kontrolni pregled vida.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.