Zdravlje 04. travnja 2011.

Zdrava kosa u trudnoći

Trudnica_Kosa1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Smiješ li u trudnoći bojiti kosu, stavljati minival, ili ići na tretmane ravnanja? Odgovore na ove pitanja, kao i savjete za pranje i njegu kose te šišanje prenosimo ti iz knjige "Vaša trudnoća", objavljene u izdanju VEBLE-a

Pojačani metabolizam i cirkulacija mogu značiti da će ti kosa rasti brže, dok se smanjuje opadanje kose. Ovaj energičan rast znači da će ti kosa izgledati gušća i sjajnija no inače. Neke trudnice, međutim, nemaju takve sreće te im kosa postaje masnija no inače ili neobično suha i beživotna. Nemoj se brinuti ako se to dogodi i tebi: sve promjene koje doživiš bit će kratkotrajne te će se tvoja kosa ubrzo vratiti u normalno stanje.

Savjeti o njezi kose

Budi nježna sa svojom kosom tijekom trudnoće. Trebala bi iskoristiti gušću, blistavu kosu dok možeš, budući da će, nažalost, višak kose nestati unutar šest mjeseci od rođenja tvog djeteta. Sljedeći savjeti ti mogu biti od pomoći:

  • Koristi posebne šampone. Ako je masnoća problem, peri kosu često sa posebno formuliranim šamponom i pokušaj ne četkati kosu previše, budući da će to potaknuti lojne žlijezde na tjemenu na proizvodnju još više masnoće.
  • Održavaj je. Ako ti kosa postane suha i lepršava, uloži u tretman toplim uljem ili u dubinski regenerator jednom tjedno. Pjena može dodati volumen kosi, poboljšati ''loše dane kose'' i zadržati frizuru na mjestu. Opet, nemoj četkati kosu prečesto budući da će to prouzročiti pucanje kose.
  • Uloži u dobro šišanje. Dok tvoja trudnoća napreduje, a zasigurno kada se rodi dijete, vjerojatno se nećeš željeti zamarati s održavanjem složene frizure, stoga odaberi frizuru koja se lako održava. Zbog toga će ti kosa izgledati i biti zdrava tijekom trudnoće i nakon nje.

Tretmani kose

Iako su neki zdravstveni profesionalci oprezni zbog bojanja ili posvjetljivanja kose tijekom trudnoće, nema dokaza da oni predstavljaju ikakav rizik za tvoje  dijete. Prije puno godina, boje za kosu su sadržavale neke potencijalno opasne sastojke, poput formaldehida, no danas većina boja ne sadrži takve kemikalije.

Ako si imalo zabrinuta, izbjegavaj bojanje kose tijekom prvog tromjesečja te nakon toga, koristi proizvode na bazi bilja. Mješavine kane danas dolaze u različitim bojama. Jedan savjet: budi svjesna da će trudnički hormoni možda učiniti da tvoja kosa drugačije djeluje na boju, stoga bi mogai dobiti boju koju nisi očekivala.

Također, ne postoji dokaz da su kemikalije u trajnama ili minivalu štetne tebi ili tvom djetetu. Međutim, tvoja bi kosa mogla reagirati nepredvidljivo te bi mogla završiti sa čupavom, a ne kovrčavom kosom.

Proizvodi za ravnanje kose sadrže jake kemikalije te, iako ne postoje dokazi da su opasni tijekom trudnoće, ne postoje dokazi da su u cijelosti sigurni, stoga je njihovu uporabu najbolje izbjegavati.

Više info: www.veble.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.