Zdravlje 10. kolovoza 2023.

Zbog poplava se širi crijevna viroza, izdano upozorenje

voda
Foto: unsplash Potrebno je prokuhati vodu prije konzumacije ili piti vodu iz boce
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slovenski institut za javno zdravlje upozorio je u četvrtak na širenje crijevnih zaraza u Mežiškoj dolini u Koruškoj gdje dijelom još nije uspostavljena opskrba pitkom vodom nakon poplava početkom kolovoza te poziva stanovništvo da prokuhava vodu i koristi kupljenu vodu u bocama.

U ispostavi Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Ravne na Koroškem su dosad primili oko desetak prijava zarazne bolesti. Prijavljeni su simptomi povraćanja i dijareje, kazala je predstavnica Neda Hudopisk. U nekim dijelovima Koruške i dalje nema vode, a Institut pretpostavlja da je uzrok infekcije ili kontaminirana voda ili hrana ili kontakt s onečišćenim otpadom.

Dojave primaju od utorka navečer, navodi NIJZ i upozorava na moguć porast slučajeva u općinama Mežiške doline. Slučajeva zaraze bilo je i u području Črne na Koroškem. U Črni su zato uveli dodatne mjere, navodi se. Hudopisk je objasnila da je vojska išla od kuće do kuće opskrbljujući stanovnike sredstvima za raskuživanje, a stanovnici će primiti i pisane letke s upozorenjima i mjerama koje trebaju poduzeti.

Narasli vodotoci, obilne kiše i naplavine koji su pogodili Sloveniju oštetili su vodovodnu mrežu u Mežiškoj dolini. Zbog katastrofe u općini Ravne na Koroškem i dalje je na snazi mjera prokuhavanja vode, a ponegdje je još nema pa se doprema stanovništvu, objavio je stožer civilne zaštite. 
 

borik Možda te zanima... Kupači na zadarskoj plaži dobili proljev i temperaturu, sumnja se na rotavirus Zdravlje
 

Prokuhavanje vode smanjuje šansu zaraze

Jedan od najučinkovitijih načina da se osigura čista voda jest prokuhavanje. Prokuhavanje vode ne samo da je jednostavan postupak, nego i znanstveno utemeljena metoda čišćenja vode od mikroorganizama čime se voda čini sigurnom za konzumaciju i uporabu, navodi UPMC

Kada vodu dovedemo do vrenja, temperatura vode doseže 100°C na normalnom tlaku te takva visoka temperatura uzrokuje denaturaciju proteina prisutnih u mikroorganizmima kao što su bakterije, virusi i paraziti. Proteini su ključni za normalno funkcioniranje mikroorganizama, a visoka temperatura mijenja njihovu strukturu i funkciju, čime ih onesposobljava i dovodi do njihove smrti. Ne samo da visoka temperatura denaturira proteine, nego i uzrokuje isparavanje vode iz stanica. Mikroorganizmi koji se mogu nalaziti u vodi nemaju otpornost na ekstremne temperature, stoga se većina njihova populacije uništava tijekom procesa prokuhavanja. Ovaj proces ne uklanja samo mikroorganizme, nego također eliminira i neke kemijske tvari koje se mogu nalaziti u vodi, poput klora, teških metala i drugih potencijalno štetnih spojeva.

Nakon što voda prokuha i tijekom nekoliko minuta zadrži temperaturu vrenja, svi mikroorganizmi koji bi mogli uzrokovati bolesti trebali bi biti uništeni. Međutim, važno je napomenuti da prokuhavanje neće ukloniti onečišćenja koja nisu povezana s mikroorganizmima, kao što su neke kemikalije ili teški metali. Ako je voda izvorno sadržavala kemikalije ili druge onečišćujuće tvari, prokuhavanje ih neće moći eliminirati.
 

Možda te zanima... Poplave podižu rizik bolesti i infekcija, kako se zaštititi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.