Slovenski institut za javno zdravlje upozorio je u četvrtak na širenje crijevnih zaraza u Mežiškoj dolini u Koruškoj gdje dijelom još nije uspostavljena opskrba pitkom vodom nakon poplava početkom kolovoza te poziva stanovništvo da prokuhava vodu i koristi kupljenu vodu u bocama.
U ispostavi Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Ravne na Koroškem su dosad primili oko desetak prijava zarazne bolesti. Prijavljeni su simptomi povraćanja i dijareje, kazala je predstavnica Neda Hudopisk. U nekim dijelovima Koruške i dalje nema vode, a Institut pretpostavlja da je uzrok infekcije ili kontaminirana voda ili hrana ili kontakt s onečišćenim otpadom.
Dojave primaju od utorka navečer, navodi NIJZ i upozorava na moguć porast slučajeva u općinama Mežiške doline. Slučajeva zaraze bilo je i u području Črne na Koroškem. U Črni su zato uveli dodatne mjere, navodi se. Hudopisk je objasnila da je vojska išla od kuće do kuće opskrbljujući stanovnike sredstvima za raskuživanje, a stanovnici će primiti i pisane letke s upozorenjima i mjerama koje trebaju poduzeti.
Narasli vodotoci, obilne kiše i naplavine koji su pogodili Sloveniju oštetili su vodovodnu mrežu u Mežiškoj dolini. Zbog katastrofe u općini Ravne na Koroškem i dalje je na snazi mjera prokuhavanja vode, a ponegdje je još nema pa se doprema stanovništvu, objavio je stožer civilne zaštite.
Prokuhavanje vode smanjuje šansu zaraze
Jedan od najučinkovitijih načina da se osigura čista voda jest prokuhavanje. Prokuhavanje vode ne samo da je jednostavan postupak, nego i znanstveno utemeljena metoda čišćenja vode od mikroorganizama čime se voda čini sigurnom za konzumaciju i uporabu, navodi UPMC.
Kada vodu dovedemo do vrenja, temperatura vode doseže 100°C na normalnom tlaku te takva visoka temperatura uzrokuje denaturaciju proteina prisutnih u mikroorganizmima kao što su bakterije, virusi i paraziti. Proteini su ključni za normalno funkcioniranje mikroorganizama, a visoka temperatura mijenja njihovu strukturu i funkciju, čime ih onesposobljava i dovodi do njihove smrti. Ne samo da visoka temperatura denaturira proteine, nego i uzrokuje isparavanje vode iz stanica. Mikroorganizmi koji se mogu nalaziti u vodi nemaju otpornost na ekstremne temperature, stoga se većina njihova populacije uništava tijekom procesa prokuhavanja. Ovaj proces ne uklanja samo mikroorganizme, nego također eliminira i neke kemijske tvari koje se mogu nalaziti u vodi, poput klora, teških metala i drugih potencijalno štetnih spojeva.
Nakon što voda prokuha i tijekom nekoliko minuta zadrži temperaturu vrenja, svi mikroorganizmi koji bi mogli uzrokovati bolesti trebali bi biti uništeni. Međutim, važno je napomenuti da prokuhavanje neće ukloniti onečišćenja koja nisu povezana s mikroorganizmima, kao što su neke kemikalije ili teški metali. Ako je voda izvorno sadržavala kemikalije ili druge onečišćujuće tvari, prokuhavanje ih neće moći eliminirati.