Zdravlje 1297 prikaza 31. siječnja 2020.

Zbog koronavirusa proglašena globalna zdravstvena kriza

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na svom Twitter profilu Svjetska zdravstvena organizaciaj (World Health Organization WHO) proglasila je globalnu zdravstvenu krizu zbog širenja koronavirusa s obrazloženjem da se virus širi sve brže i namjerom da se tako pomogne zemljama sa slabijom zdravstvenom zaštitom.

"Novi virus koji su znanstvenici imenovali 2019-nCoV je koronavirus, iz obitelji virusa koji uključuju običnu prehladu i ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Infekcija koronavirusom ima niz simptoma poput visoke temperature, kašlja, gubitka daha i teškoća u disanju.

Još uvijek se ne zna koliko je koronavirus smrtonosan. Iako teški slučajevi dovode do upale pluća i smrti, mogući su i oni blaži u kojima se bolest ni ne primijeti. Velik dio onih koji su dosad stradali imali su ranijih zdravstvenih tegoba, bili su stariji i oslabljenih imunoloških sustava", piše HINA.

Nove informacije koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio 31. siječnja

  • Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV u svijetu 7824
  • Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu 170
  • Trenutni broj oboljelih u Europskoj uniji 9
  • Trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj: 0

Zemlje Europske unije u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Njemačka, Francuska i Finska. Danas se sastaje Odbor za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije.

Možda te zanima... Koronavirus: Broj umrlih raste kako se bolest širi Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.