Zdravlje Zdravlje žena 20. srpnja 2017.

Zašto žene nakon stupanja u brak imaju neredovite menstruacije?

Menstruacija
Foto: Guliver/Shutterstock Ženama u Španjolskoj koje pate od jake menstrualne boli bit će dopušteno da uzmu dopust s posla do tri dana svakog mjeseca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brak donosi mnogo promjena u životu žene. Nova obitelj, kuća i nove tradicije - lista je beskonačna. Tijelo žene reagira na novonastalu situaciju. Mnoge tvrde da se njihov menstrualni ciklus promijenio poslije stupanja u brak.

Mnoge žene izgube kontrolu nad sobom kada shvate da im je taj mjesec menstruacija "preskočila", ali nema potrebe za brigom. Najčešće to ne znači da su "dobre vijesti na putu". Nekoliko je razloga zašto se menstrualni ciklus promijeni nakon stupanja u brak:

Emocionalni stres

Stres je neizbježan dio svakog stupanja u brak. Puno je toga što se mora odraditi i stvara opterećenja i pritisak. Sve to doprinosi kašnjenju menstruacije. Prema istraživanju objavljenome u Everyday Health kronični stres ili kratkotrajna anksioznost nastala zbog određenog problema može prouzrokovati kašnjenje menstruacije i neredovite cikluse.

Simptomi raka | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede

Budi oprezna s kontracepcijskim pilulama

Kontracepcijske pilule također mogu prouzrokovati neredovite menstruacije i narušiti menstruacijski ciklus. "Budući da kontracepcijske pilule utječu na povećanje hormona u tvom sistemu, to može utjecati na tvoj menstrualni ciklus. Neke žene mogu imati manje krvarenja dok neke 'preskoče' cijeli ciklus", navodi istraživanje objavljeno u Healthlineu.

Pet tipova PMS-a: Otkrij koji je tvoj i ublaži simptome

Je li se tvoj način života promijenio poslije stupanja u brak?

Ako je, nemoj biti iznenađena što tvoja menstruacija nije došla na vrijeme. Istraživanje objavljeno u Women Tribeu prenosi: "Moguće je da tvome tijelu treba vremena da se prilagodi promjeni uobičajene rutine što se može odraziti na tvoj menstrualni ciklus, naročito ako je promjena započela u trenutku kada bi normalno ovulirala, što prouzrokuje zakašnjeli ili odgođeni ciklus."

Debljanje | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Žene često doživljavaju debljanje kako stare ili tijekom menopauze i zbog toga moraju ići na dijetu

Promjena tjelesne mase

Ako si dobila ili izgubila nekoliko kilograma to je prirodno s obzirom na sve promjene u tvom načinu života i prehrambenim navikama. Promjena tjelesne mase također može utjecati na hormonalnu neravnotežu. Sve to može utjecati na nepravilan ciklus i zbog toga se ne bi trebala brinuti.

Smijem li se kupati u moru ako imam mjesečnicu?

Jesi li krivo izračunala?

"Prosječni menstrualni ciklus traje 28 dana, ali mnoge žene imaju duži ili kraći ciklus i ne unose ih dobro u tablicu - što bi značilo da tvoja menstruacija zapravo ne kasni. Štoviše, puno žena ima neredovite ili narušene menstruacijske cikluse, no to nisu primijetile. Ako se menstruacija pojavi par dana prije, postoji mogućnost da će doći par dana poslije idući mjesec", ističe istraživanje objavljeno u The Friskyju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.