Zdravlje Prirodno liječenje 06. ožujka 2019.

Zašto ne bi trebala stavljati toaletni papir na wc dasku?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Javni zahodi mogu biti ili hit ili totalni promašaji. Neki od njih su nevjerojatno čisti (možda i čišći nego u nečijem domu), dok su neki odvratno prljavi.

Nitko ne želi sjediti na zahodskoj školjci, jer unaprijed mogu zamisliti stotine drugih ljudi koji su na toj istoj dasci prije vas obavili nužde.Dakle, što nam je činiti? Pometati toaletni papir po wc dasci, pa naravno! To je puno čišće od samog golog sjedišta, zar ne? E nije, totalno pogrešno.Wc papir ili oni papirnati štitnici za wc dasku, zapravo čine dasku još prljavijom.

Tako je. WC papir i obloge sjedala zapravo čine sjedište prljavijim nego ako direktno sjedneš na wc dasku. Ovo zvuči šokantno, znamo, ali kako je to moguće?

Ss-Mama-Sin Možda te zanima... Higijena pluća i dišnih puteva Zdravlje

Vjerovala ili ne, wc sjedala – daska je zapravo dizajnirana da ostane čista. Njihov oblik i materijal od kojeg su izrađene, su zapravo pomno birani da sami od sebe ubijaju bakterije. Bakterije jednostavno ne mogu opstati na zahodskoj dasci.

Papirnati štitnici za wc dasku ili toaletni papir su druga priča. Mekani, spužvastog materijala, napravljeni su za plodno tlo klicama i bakterijama. Sjediti na njima umjesto na dasci, direktno, ti tada zapravo sjediš na više bakterija nego što bi sjedili na samom sjedalu! Da bismo ti to slikovito prikazali, spužva za suđe u sebi sadrži više od 200.000 više bakterija nego javna zahodska školjka.

Znanost je ovo potvrdila

"Sjedenje na wc-u neće izazvati infekciju," - William DePaolo, docent za imunologiju i mikrobiologiju na Keck School of Medicine na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji (USC), dodajući: "Puno bakterija prisutnih na površini wc daske ili na drugim dijelovima u kupaonici, nisu tako lako prenose na kožu“

Uglavnom, bakterija voli i treba vlažno (i po mogućnosti toplo) mjesto za život. WC daska nije niti topla niti vlažna, nije porozna, tako da ne drži vodu, i nije topla ( koliko mi znamo).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako zaustaviti klice: Peri ruke

Ako stvarno želiš izbjeći bakterije, najjednostavniji i najučinkovitiji način je da ne stavljaš toaletni papir na wc dasku, već umjesto toga jednostavno opereš ruke. Također je važno da ih se dobro osuši. I to nikako onim električnim sušilom, jer i tada možeš pokupiti bakterije, jer svi stavljaju mokre ruke u njega ili stišćete gumbić za pokretanje isto mokrim rukama.

Postoje puno bitnija mjesta oko kojih se treba zabrinjavati

Osim kupaonice i kuhinjske spužve za suđe, postoje puno zaprljanija mjesta oko kojih bi se trebalo brinuti ( samo da vam usmjerimo pažnju).

  • Sudoper u kuhinji, gdje ispireš meso ili salate ili voće prije konzumiranja ili pečenja, sve su to namirnice koje u sebi nose jako puno klica. Jesi li ikada očistila odvod sudopera? Središte bakterija se nalazi u odvodu. Da ne spominjemo slavine, ručke na vratima i umivaonik. Vjerovala ili ne, trebala bi očistiti svoj sudoper barem dva puta tjedno.
  • Zrakoplovi - uključujući i kupaonice, prozorska sjene i ladice stola koje se izvuku iz sjedala. Sitni prostori, posebno kupaonice, pune su teško dostupnih mjesta za čišćenje. Što obično znači da se ne čiste redovito.
  • Tvoj mobitel. Mobiteli nose 10 puta više bakterija nego većina wc daski,- navodi Charles Gerba, mikrobiolog na Sveučilištu u Arizoni.
  • Vlažno rublje, osobito, donje rublje. Kada premještaš mokru odjeću u sušilicu, opasna E. coli bakterija, može se vrlo lako prenijeti na ruke. Dakle, peglaj donji veš. Isto tako bi bilo poželjno stavljati izbjeljivač na bijelo rublje, te staviti dezinfekcijsko sredstvo u praznu perilicu za posuđe i rublje i neka se ispere na visokoj temperaturi.
Trudnica_Zubi Možda te zanima... Higijena zubi u trudnoći Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.