Zdravlje 04. travnja 2011.

Higijena zubi u trudnoći

Trudnica_Zubi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Briga o higijeni vlastitih zubi za vrijeme trudnoće treba biti pojačana. Kako se mijenjaju sve sluznice u tijelu, tako i sluznica usta postaje osjetljivija zbog povišene razine hormona progesterona, objašnjava doktor dentalne medicine Dean Cekić

Poznata je pojava krvarenja i upale zubnog mesa za vrijeme trudnoće što dovodi do otežanog i ponekad bolnog održavanja oralne higijene, što pak dovodi do nakupljanja plaka koji pojačava upalni proces i karijes, pa bi tim više oralna higijena trebala biti na prvom mjestu.

Povraćanje šteti zubnoj caklini

Mučnina i povraćanje često prate prvo tromjesečje trudnoće. Oni izazivaju promjene kiselosti usne šupljine, što šteti zubnoj caklini. Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i redovitim kontrolama kod stomatologa (barem svaka 3 mjeseca).

Zbog toga bi svaka trudnica u prvom tromjesečju trebala posjetiti svog stomatologa zbog sanacije zubi, te kako bi na vrijeme dobila sve potrebne savjete i pravila ponašanja za vrijeme trudnoće, a vezano za njene zube. Što se tiče zahvata, svi su za vrijeme trudnoće dozvoljeni, jedino se ne preporuča RTG snimanje.

U šestom tjednu trudnoće stvaraju se osnove za mliječne zube

Osim brige o vlastitim zubima, majka je dužna brinuti se i za dijete. Za vrijeme trudnoće stvaraju se osnove za sve mliječne zube i to započinje u šestom tjednu trudnoće. Za njihovu potpunu i pravilnu izgradnju potrebna je pravilna majčina prehrana.

To se postiže uravnoteženom prehranom, obogaćenom vitaminima i mineralima, a najveća važnost se pridaje konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda jer je kalcij iznimno bitan kako za razvoj koštanog sustava tako i za razvoj zubi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.