Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 21. ožujka 2020.

Zašto koronavirus neće pobijediti, otkriva znanstvenik Lauc

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. Gordan Lauc prof. biokemije i molekularne biologije na Sveučilištu u Zagrebu na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i član uprave Genos Ltd, privatne istraživačke organizacije u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici redovito objavljuje znanstvene činjenice o koronavirusu, prenosimo ti njegov današnji post.

"Život ide dalje. U našem genomu imamo ožiljke 450,000 virusa s kojima smo se borili u zadnjih nekoliko milijardi godina evolucije. Bilo ih je i puno više, jer se samo dio virusa ugrađuje u genom. Svakoga od njih smo na kraju pobijedili, pa ćemo pobijediti i ovaj nesretni SARS-Cov-2.

Možda te zanima... Video koji je uznemirio Zagreb: Priprema kreveta u Areni Zagreb Zdravlje

Svi smo sudionici u ratu, a svatko tko se približi drugoj osobi radi za neprijatelja

Život ide dalje i najbolja stvar koju svi mi koji nismo na prvoj liniji priprema za nadolazeći val epidemije možemo napraviti je uzeti malu pauzu i ne razmišljati o bolesti i smrti. Trenutno sam u svom podbiokovskom vrtu u skoro pa napuštenom selu gdje sam se na produženi vikend povukao s obitelji da budemo što dalje od ljudi.


Samo pri tome ne smijemo zaboraviti da je svatko od nas osobno sudionik u ovom ratu i da izravno radi za neprijatelja kada god se približi nekoj drugoj osobi ili neoprezno dodirne usta, nos ili oči a da nije prije toga oprao ruke.

Takvim neopreznim djelovanjem od jučerašnje tri osobe koje su bile na respiratoru za sedam dana bit će ih 30 

  • za 14 dana 300,
  • za 21 dan 3000,
  • za 28 dana 30,000.

U toj situaciji bismo u sljedeća četiri tjedna imali više mrtvih no u Domovinskom ratu. Situacija s 300,000 tjedan dana kasnije nije vjerojatna, no nije niti nemoguća.

Možda te zanima... Beroš: Uozbiljite se ili nas za 19 dana čeka talijanski scenarij Zdravlje

Budimo poput Kineza, Koreanaca, Nijemaca, a ne poput Talijana, Španjolca i Francuza

No mi možemo i najvjerojatnije hoćemo izbjeći tu situaciju. Zahvaljujući pravovremenim odlučnim akcijama naše Vlade, iako smo na prvoj liniji do Italije, za sada smo jedna od najučinkovitijih zemalja u suzbijanju Covida 19. Idemo se u sljedeća dva tjedna ponašati disciplinirano kao Kinezi, Koreanci ili Singapurci (ili recimo Nijemci u Europi), a ne kao Talijani, Španjolci ili Francuzi koji svojim neodustajanjem od društvenih interakcija nezaustavljivo šire virus.

Idemo pokazati da smo među najboljima ne samo u sportu, već i u kriznim situacijama. U Domovinskom ratu smo napravili nemoguće, idemo to napraviti i sada kada se od nas traži samo da ostanemo doma i peremo ruke.


Ako vam je to teško, pogledajte očaj na licu osobe koja bi trebala upravljati odgovorom na epidemiju u SAD-u dok sluša kako je njegovom predsjedniku važniji vlastiti imidž u medijima, od sudbine zemlje.

Ne nalazimo se često u situaciji da možemo biti ponosni na ljude koji upravljaju ovom zemljom pa im idemo sada iskazati povjerenje i pomoći im da pomognu svima nama.
 

I za kraj ovog za mene neuobičajeno dugog posta, link na filmić koji jako dobro objašnjava što se događa i što trebamo raditi.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.