Zdravlje Simptomi i pomoć 01. veljače 2017.

Zakrivljeni penis za vrijeme erekcije "krivac" za otežan seks

Kvrzica-Na-Penisu
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Peyronijeva bolest (zakrivljenost penisa za vrijeme erekcije) predstavlja veliki emotivni teret za muškarce. Iako nije riječ o erektilnoj disfunkciji, mnogi oboljeli ističu da se radi o još težoj bolesti koja oboljele ispočetka zbunjuje, a kako se bolest razvija muškarci počinju osjećati sram, zatim strah i vrlo često depresiju, što se potom odražava i na odnose s partnerom, a potom i drugim osobama iz okoline.

Peyronijeva bolest manifestira se kao zakrivljenost penisa za vrijeme erekcije,zbog čega je spolni odnos često otežan i bolan. Zbog intimne prirode bolesti, nije čudno da se o njoj malo govori jer mnogi muškarci osjećaju sram i nevoljko pričaju o tome, iako Peyronijeva bolest ima veliki utjecaj na muško samopouzdanje i zdravlje.

Upravo zbog toga pokrenuta je nova internetska stranica www.peyronie.hr, koja na jednom mjestu donosi sve informacije o Peyronijevoj bolesti,koja većinom pogađa muškarce u dobi od 40 do 60 godina. U povodu pokretanja internetske stranice prof.dr.sc. Željko Kaštelan, predsjednik Hrvatskog androloškog društva Hrvatskog liječničkog zbora te predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb,izjavio je: „Pozdravljam pokretanje stranice www.peyronie.hr jer vjerujem da će, kao sveobuhvatni izvor kvalitetnih informacija, povećati svijest o Peyronijevoj bolesti i, najvažnije, potaknuti muškarce da potraže liječničku pomoć. Ova se bolest mora shvatiti ozbiljno,no dobra je vijest da postoje nove i neinvazivne metode liječenja koje mogudoprinijeti smanjenju zakrivljenosti penisa i ublažavanju boli, a samim time i vraćanju samopouzdanja oboljelih.“

 | Author: PR Foto: PR

Uzroci i simptomi Peyronijeve bolesti

Procjenjuje se da je 3 do 7 posto  muške populacije zahvaćeno Peyronijevom bolešću, ali brojka može biti i puno veća. Uzrok Peyronijeve bolesti još uvijek nije poznat, no najčešće se spominje trauma do koje može doći tijekom spolnog odnosa. Peyronijevu bolest karakterizira stvaranje kolagenskog plaka ili ožiljnog tkiva na korijenu penisa.

Sam plak nije vidljiv,ali može uzrokovati iskrivljenje penisa u erekciji,što može uzrokovati znatnu nelagodu i bol. Peyronijeva bolest može uzrokovati i druge probleme oboljelima, kao što su problemi s erekcijom te skraćivanje i sužavanje penisa.

Većinom pogađa muškarce u dobi od 40 do 60 godina, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Malo je vjerojatno da će bolest nestati sama od sebe, a stanje se s vremenom može i pogoršati. Međutim, liječenje ne mora biti nužno ako bolest ne utječe na spolnu funkciju ili ako ne utječe značajno na kvalitetu života. U rjeđim se slučajevima stanje poboljša bez ikakvog liječenja.

Seksusalnost_Tuzan_Par | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Liječenje Peyronijeve bolesti

Ako postoji sumnja na Peyronijevu bolest, oboljeli treba obaviti pregled kod liječnika specijalista urologa, po mogućnosti subspecijalista androloga. Iako zasad ne postoji lijek za Peyronijevu bolest, dostupni su postupci koji mogu doprinijeti smanjenju zakrivljenosti penisa i ublažiti bol, a dijele se na minimalno invazivne, tj. nekirurške postupke, te kirurške intervencije, odnosno operacije.

  • Nekirurške metode liječenja uključuju noviji tretman ubrizgavanja lijeka s djelatnom tvari kolagenaza clostridium histolyticumu. Ovisno o stupnju i jačini zakrivljenosti, ovaj se postupak može koristiti za ublažavanje boli i smanjivanje zakrivljenosti penisa. 
  • Dodatne, nekirurške metode liječenja, kojima nažalost većinom nedostaje znanstvenih dokaza za smanjenje zakrivljenosti, uključuju uzimanje lijekova kao i liječenje metodom trakcije, koja djeluje na principu mehaničkog rastezanja plaka s pomoću naprave za rastezanje koja se nosi nekoliko sati na dan.
  • Postoji više kirurških metoda koje se koriste kao postupci liječenja Peyronijeve bolesti. Većinom se primjenjuju kod muškaraca kod kojih je bolest u stabilnoj fazi i kod kojih zakrivljenost penisa onemogućuje spolni odnos i normalan život te kod muškaraca s Peyronijevom bolešću koji imaju erektilnu disfunkciju.
Sve dodatne informacije o uzrocima, simptomima, dijagnostici i mogućnostima liječenja Peyronijeve bolesti dostupne su na internetskoj stranici www.peyronie.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.