Zdravlje 18. veljače 2016.

'Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke'

Olga-Rijetke-Bolesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski savez za rijetke bolesti u nedjelju, 21. veljače započinje međunarodnu inicijativu ''Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke'', kojom će pokušati oboriti svjetski rekord u broju prikupljenih fotografija zagrljaja i tako kreirati najveći online album fotografija na svijetu

Rušenje Guinnessovog rekorda započet će već u noći sa subote na nedjelju, kada će u ponoć u zagrebačkom klubu Opera započeti fotografiranje zagrljaja. Podršku projektu, uz brojne javne osobe koje će prisustvovati događaju, dao je i klub Opera koji je samo za ovu priliku omogućio ulaz u klub upravo zagrljajem koji će zabilježiti fotografi, umjesto uobičajenim plaćanjem ulaznice.

Snimi fotografiju zagrljaja i objavi je

Cijela Hrvatska i još devet drugih zemalja priključit će se ovoj kampanji i u ''Tjednu zagrljaja'' ( 21. do 27. veljače) pokušati prikupiti više od 108 121 fotografiju, koliko iznosi sadašnji svjetski rekord. Sve što je potrebno jest u spomenutom razdoblju snimiti fotografiju zagrljaja i učitati ju na online platformu www.hugforrare.com. Zagrli mamu, tatu, baku, djeda, prijatelja, partnericu ili partnera, ma zagrli i slučajnog prolaznika i pošalji fotografiju. Fotografiraj se koliko god puta želiš, samo pazi da uvijek grliš nekog drugog.

Akcija se provodi povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se u cijelom svijetu obilježava 29. veljače, a cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima osoba koje boluju od rijetkih bolesti. Rijetke bolesti su one bolesti koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika, u Europi od njih boluje oko 6-8% cjelokupne populacije, a samo u Hrvatskoj je riječ o brojci od 250 do 340.

U Hrvatskoj 250 tisuća osoba boluje od neke rijetke bolesti

Samo u Hrvatskoj prema procjenama više od 250 tisuća osoba boluje od neke rijetke bolesti – pokažimo im barem jednim zagrljajem da mislimo na njih. Oboljeli od rijetkih bolesti osobito su izolirani i ranjivi te isključeni iz društva koje ih ne razumije i stigmatizira, povrh svih drugih tegoba s kojima se moraju nositi uslijed svoje bolesti. Cijela obitelj osobe koja je oboljela od rijetke bolesti pod utjecajem je bolesti voljene osobe i postaje marginalizirana te psihološki, socijalno, kulturalno i ekonomski ranjiva. 

Nerazumijevanje, depresija, izolacija i anksioznost nezaobilazan su dio života osoba oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji. Svatko od nas može doprinijeti tome da se njihov glas čuje u cijelom svijetu te ostane zabilježen u povijesti. Iskazivanje osjećaja grljenjem može smanjiti rizik od bolesti srca, ublažiti stres, osloboditi umora, poboljšati imunitet i ublažiti simptome depresije. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tjera ljude da se osjećaju sigurno te koji snižava razine kortizola, čime se smanjuje stres.

Pokaži svojim zagrljajima solidarnost, uslikaj ih i učitaj na web stranici projekta u periodu od 21. do 27. veljače. Informacije o Savezu možeš pronaći na službenoj web stranici ili Facebook stranici.

Pročitaj zašto je 20 sekundi grljenja važno za psihičko zdravlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.