Zdravlje Simptomi i pomoć 08. prosinca 2017.

Vrste kašlja, na što upozoravaju i kako se liječiti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema nastanku i svrsi postoje dvije vrste kašlja - produktivni (vlažni) i neproduktivni (suhi, nadražajni). Prilikom produktivnog kašlja izbacuje se sekret i taj kašalj se smatra korisnim. Dok neproduktivni kašalj ne ostvaruje svoju temeljnu svrhu, nema učinka, a dovodi do osobitog iscrpljivanja bolesnika.

Kada govorimo o kašlju, važno je znati da to nije bolest već simptom bolesti dišnog sustava. Kašalj je obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkta upale. Pored upale, kašalj mogu izazvati i vanjski podražaji kao npr. čestice prašine, dim cigarete, plinovi te nagle promjene u temperaturi. Kako je riječ o simptomu, ne treba ga suzbijati već olakšavati. Ako kašalj traje dulje od 14 dana potrebno se javiti liječniku.

Suhi kašalj uzroci, simptomi, liječenje

Suhi kašalj se gotovo uvijek pojavljuje u virusnim respiratornim infekcijama (uključujući i gripu), a samo se izuzetno javlja produktivni, uglavnom u bolesnika s kroničnim plućnim bolestima ili tek u drugom tjednu trajanja akutne infekcije. Virus zapravo ne treba liječiti jer za njega ne postoje antibiotici nego trebamo pustiti organizmu da se sam izbori s infekcijom. Zato treba omogućiti idealne uvjete, a to je odmor, dovoljno čaja, simptomatici - sredstva za rastapanje sekreta i sluzi da bi se mogli iskašljati, odnosno da bi se u tom trenutku smanjio nadražaj na kašalj jer tada kašalj nije poželjan simptom, on je upozorenje na koje treba reagirati, ako traje dulje vrijeme. Mirovanje je važno jer se tako omogućuje imunološkim stanicama i obrambenom sustavu da idealno funkcioniraju. Treba se oznojiti, presvući i za nekoliko dana osoba je ponovno zdrava.

Možda te zanima... Imunitet: Hrana zbog koje si sklonija prehladama i gripi Hrana

Kod prehlada se također javlja kihanje i suhi nadražajni kašalj. Kod raznih drugih bolesti ima pojava sluzi, iako se to naravno može dogoditi i kod obične prehlade. U slučaju da se pojavi gnojni iskašljaj ili, ako se u iskašljaju pojave tragovi krvi, tada se ne smije čekati 14 dana da prođe, nego se odmah treba javiti liječniku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Osim virusnih oboljenja uzroci suhog kašlja mogu biti:

Uzrok kašlja mogu biti i želučane tegobe. "Elementarni problem suhoće ili pečenja ždrijela nastaje kao rezultat otežanog disanja na nos, što je i razumljivo jer se tada udahnuti zrak ne filtrira, čisti, vlaži, zagrijava i slično. Isto tako, različiti uvjeti života kao i rizični faktori mogu utjecati na opisano stanje", kaže prof. dr. sc. Ivica Klapan i navodi moguće uzroke podražajnog suhog kašlja:

  • alergije,
  • prethodna virusna upala gornjeg dišnog/probavnog trakta,
  • boravak u prostorijama sa suhim zrakom,
  • pušenje,
  • gastroenterološke tegobe (primjerice povrat kiselijeg želučanog sadržaja u donje ždrijelo),
  • astma
Ulja_2 Možda te zanima... Recept za suhi kašalj koji pali Ljepota i relax

Prof. Klapan kod dugotrajnog nadražujućeg suhog kašlja savjetuje pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos, ali i kontrolu nosne sluznice. "Potrebno je provjeriti anatomski i funkcijski status nosne sluznice, sluznice ždrijela, grkljana. Ako je potrebno napravite i gastroenterološku obradu. Za početak je dovoljno primijeniti terapiju koja ublažava simptome poput sirupa i dovoljnog unosa tekućine te kapi za nos ako je potrebno. Taj savjet vrijedi, ako se specijalističkim pregledom ne otkrije postojanje nekog akutnog ili kroničnog uzroka."

Možda te zanima... Recept za čaj od đumbira koji će ublažiti grlobolju i kašalj Hrana

Ublažavanje suhog kašlja

  • piti dosta tekućine,
  • koristiti ovlaživač zraka u prostoru u kojem boraviš,
  • koristiti gume za žvakanje jer potiču stvaranje i protok sline ili cuclati bombone

Produktivni kašalj uzroci, simptomi, liječenje

Kašalj može biti bezazlen, ako traje samo nekoliko dana i vezan je obično uz virusne respiracijske infekcije. Međutim, zdrav čovjek ne kašlje i svaki kašalj koji traje dulje od deset do četrnaest dana, pogotovo ako traje dulje od tri tjedna treba shvatiti ozbiljno, javiti se liječniku i napraviti odgovarajuće pretrage.

Možda te zanima... Neobični znakovi koji mogu upućivati na rak pluća Zdravlje

"Ako se iskašljavanje krvi ponavlja više dana ili ako je još veća količina krvi, potrebno se odmah javiti liječniku. Suh nadražajni kašalj bez sluzi može se javiti u astmatskom napadu i tada je to kašalj koji budi čovjeka iz sna noću i bude praćen piskanjem, sviranjem, pritiskom u prsima, dakle nije samo jedan nadražaj na kašalj nego čitav paket – čujno disanje, bol, pritisak u plućima, to je onda nešto što može ukazivati na ozbiljnije bolesti. Naravno, ako se pojavi tresavica koja se pojavi zbog ulaska bakterije u krvotok, svima je jasno da ni to nije obična prehlada. Isto je i iskašljavanje krvi, naglo gušenje, jaka i intenzivna bol u prsima. Ako kašalj traje s temperaturom do 38 do deset dana, ne treba poduzeti ništa, ali ako traje dulje, treba se javiti liječniku i objašnjava da se kada je kašalj dulji od dva ili tri tjedna, dešava da se prehlada spusti u pluća pa idućih mjesec dana kašljete. Tada to nije prehlada, može biti astma, upala pluća ili neka druga bolest s kojom se bave u pulmologiji", rekla je za 24 sata dr. Sanja Popović Grle, pulmologinja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Zelena, gnojna sluz je alarmantna. Nekada je zamućena, prljava i doslovno smrdljiva jer to uzrokuju bakterije. Virusi izazivaju prolazne viroze. Čak će i kod virusa prva dva tri dana biti suhi kašalj pa će se polako pojavljivati  sluz jer imunološke stanice u dišnim putovima reagiraju i produciraju i zapravo zavežu viruse i zarobe ih u toj sluzi pa ih iskašljemo. Dakle u redu je iskašljavati malo bjelkaste, žućkaste sluzi do 10 ili 14 dana, ali to ide da ste tri dana loše, pa još nekoliko dana obilno iskašljavate pa se smanjuje i kao da ništa nije bilo. Tada je jasno da se radi o virozi", objašnjava Popović-Grle.

Možda te zanima... Prirodni načini za čišćenje pluća i nakupljenih toksina Zdravlje

Svaku bolest treba odležati i mirovati. Uz to treba uzimati i C vitamin, dakle limun u čaju. Voda neće razbiti sluz, ali će je toliko razrijediti da će općenito biti mekša. Uz malo sredstva koje će razbiti te niti, situacija će biti bolja. Puno tekućine iznimno je važno piti jer će cijela sluz biti razrjeđenija, a niti elastičnije.

Možda te zanima... Savjeti za jačanje imuniteta prije sezone prehlada i gripe Zdravlje

Sirup na bazi bršljana poput  ima posebna svojstva zato što rastapa sluz da ona nije ljepljiva te se ne skuplja u plućima jer tada nastaje vlažan, topli okoliš idealan za razvoj bakterija. Zato je dobro da se sluz čisti. Osim toga, taj lijek smanjuje nadražaj na kašalj, dakle osjećaj je manje neugodan, a zapravo rastapa sluz koja se stvara. Postoji i niz drugih sirupa. Većina je na bazi sljeza jer je on klasičan, idealan lijek, zatim na bazi trputca, jaglaca, islandskog lišaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.