Zdravlje Zdravlje žena 20. listopada 2016.

Visoki krvni tlak je opasniji za srce kod ženske populacije

Srce_7
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje američkih znanstvenika pokazuje da je visok krvni tlak znatno opasniji za zdravlje srca kod žena nego kod muškaraca.

Znanstvenici Wake Forest sveučilišta pratili su 100 ispitanika starijih od 53 godine koji nisu imali druge poteškoće sa zdravljem osim hipertenzije.

Tijekom istraživanja analizirana je funkcija krvnih žila, srca i prisutnost ključnih hormona. Pokazalo se da su iste vrijednosti krvnog tlaka izmjerene kod ispitanika oba spola kod žena ipak bile povezane sa 30 do 40 posto većom prisutnošću bolesti srca.

Povišen_Krvni_Tlak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uz to, kod žena je bila izraženija neuravnoteženost hormona koji sudjeluju u reguliranju krvnog tlaka. Stručni časopis Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease piše da ovakvi nalazi ukazuju na potrebu boljeg razumijevanja specifičnosti vezanih uz spol kod osoba s hipertenzijom.

Osim toga, stručnjaci smatraju da je potrebno razmotriti mogućnost ranijeg i agresivnijeg tretiranja povišenog krvnog tlaka kod žena. 

Grožđe pomaže u snižavanju krvnog tlaka i razine upale

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.