Zdravlje Simptomi i pomoć 17. studenoga 2016.

Video: "Gubimo li bitku s dijabetesom?"

Foto: Robert Anic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dnevne novine 24sata i portal Zdrava Krava u suradnji s Danskim veleposlanstvom, Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga organizirali su tribinu "Gubimo li bitku s dijabetesom". Tribinu je otvorio Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Anders Christian Hougård.

Na tribini je naglašeno da je šećerna bolest tipa 2 jedna od najvećih pandemija suvremenog društva. O alarmantnom stanju govore i podaci izneseni na tribini, a procjenjuje se kako je u Hrvatskoj 400 tisuća ljudi oboljelo od šećerne bolesti, a samo 260 tisuća je dijagnosticirano. Od toga 58 posto je otkriveno, a tek 7,4 posto dostiže željene ishode, odnosno život bez komplikacija šećerne bolesti.

Tribinu je vodila Nevena Rendeli, a o borbi s dijabetesom i pristupu ovom zdravstvenom problemu u Hrvatskoj govorili su dr. Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravstva, dr.sc. Tamara Poljičanin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc.dr.sc. Dario Rahelić iz hrvatskog Društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora i Međunarodne dijabetičke federacije Europe( IDF Europe - tajnik), dr. Tereza Šarić iz Promeritus savjetovanja (direktorica), Sandra Bršec Rolih iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (dopredsjednica), IDF Europe ( članica izvršnog odbora) i prof.dr. Lea Smirčić-Duvnjak iz Sveučilišne Klinike Vuk Vrhovac( predstojnica) i članica IO-a KoHOM-a prim. Vjekoslava Amerl Šakić.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.