Zdravlje Zdravlje žena 28. studenoga 2016.

Veza između moždanog udara i ove vrste migrene

Zena-Glavobolja
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tim znanstvenika s istraživačkog Instituta Cambridge identificirao je takozvani migrenski gen, i time probudio nadu za moguće otkriće lijeka protiv glavobolje.

Koliko je ovo važno otkriće pokazuje podatak Svjetske zdravstvene organizacije da svaka osma osoba ima napadaje migrene i da su oba spola podjednako na udaru.

Sudeći po statistikama, zbog žestoke glavobolje praćene mučninama i izraženom osjetljivošću na svjetlost, veliki broj zaposlenih uzima bolovanje jer nije u stanju raditi. Nažalost, postojeća lepeza lijekova koja je liječnicima i pacijentima na raspolaganju nije djelotvorna u očekivanoj mjeri. Rukovoditelj stručnog tima dr. Peter Goatsby s pravom se veseli novom otkriću, očekujući da će u dogledno vrijeme uspjeti pronaći daleko učinkovitiji lijek i pacijentima omogućiti, u svakom smislu, kvalitetniji način života.

Povezanost između migrene i osjetljivosti na mirise

Migrene s aurom i kakav je rizik

Ovo je posebno značajno za mlade žene koje imaju migrene s aurom (poremećaj vida), jer su u dvostruko većem riziku od moždanog udara, tvrde australski znanstvenici. Poremećaj vida se obično javlja neposredno pred krizu, ili tijekom migrenske glavobolje. Znanstvenici upozoravaju da je rizik od udara još izvjesniji ukoliko žena puši ili koristi kontracepcijske pilule.

Mišljenja o tome tko je više pogođen ovom vrstom glavobolje, podijeljena su. Stajalište jedne grupe stručnjaka je da su muškarci i žene podjednako zastupljeni. Drugi, opet, tvrde da su u dvadeset posto populacije koje pate od migrene, žene četverostruko ugroženije. Na sreću, većina njih nema auru, pa su shodno tome i rizici moždanog udara manji.

Pretilost izaziva 13 vrsta karcinoma i moždani udar

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.