Zdravlje Simptomi i pomoć 02. prosinca 2022.

Veliki iskorak na putu do cjepiva protiv HIV-a u fazi istraživanja na ljudima

Foto: shutterstock Eksperimentalno cjepivo protiv HIV-a uspješno je kod 97 posto ispitanika
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jučer 1. prosinca na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a znanstveni časopis Science objavio je da su rezultati eksperimentalnog cjepiva na dobrovoljcima dali jako dobre rezultate te da su na tragu cjepivu protiv HIV-a

Otkriveno je da eksperimentalno cjepivo protiv HIV-a inducira široko neutralizirajuća protutijela među malom skupinom dobrovoljaca u prvoj fazi studije. Nalazi sugeriraju da režim s dvije doze cjepiva, dane u razmaku od osam tjedana, može izazvati imunološki odgovor protiv virusa ljudske imunodeficijencije. Cjepivo, nazvano eOD-GT8 60mer, imalo je "povoljan sigurnosni profil" i induciralo je široko neutralizirajuća protutijela u 97 % slučajeva ili kod svih osim jednog od 36 primatelja, prema istraživačima iz Scripps Research, Centra za rak Fred Hutchinson, Nacionalni instituti za zdravlje i druge institucije u Sjedinjenim Državama i Švedskoj.

Međunarodna inicijativa za cjepivo protiv AIDS-a najavila je početak ove prve faze kliničkog ispitivanja 2018., kako bi se procijenila sigurnost eOD-GT8 60mera i imunološki odgovor koji može izazvati.

Ispitivanje je uključivalo ukupno 48 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 50 godina, koje su bile uključene u dvije ustanove: Sveučilište George Washington u Washingtonu i Centar za rak Fred Hutchinson u Seattleu. Ispitanicima su davali cjepivo i placebo u mišić ruke.  Istraživači nisu otkrili nikakve ozbiljne nuspojave među sudionicima studije, a niti jedan sudionik nije dobio HIV infekciju tijekom studije. Oko 97 % ili svih osim jednog od 48 sudionika studije prijavilo je lokalne ili sustavne nuspojave koje su općenito bile blage ili umjerene, kao što su bol na mjestu ubrizgavanja, malaksalost i glavobolja. U većini slučajeva ti su simptomi prestali u roku od dan ili dva.

Nakon prve imunizacije, kod svih primatelja cjepiva, ali i kod onih koji su primali placebo, otkriveno je da proizvode protutijela izazvana 60-mernim cjepivom eOD-GT8. Ti su se odgovori izazvani cjepivom povećali nakon drugog cijepljenja, napisali su istraživači.

"Još jedna faza prve studije o ovom kandidatu za cjepivo je u tijeku", rekla je dr. Julie McElrath, viša potpredsjednica i direktorica odjela za cjepiva i zarazne bolesti u Centru za rak Fred Hutchinson, autorica studije, piše CNN. "Iako je ovo uzbudljivo znanstveno otkriće, potrebno je napraviti još puno posla prije nego što se ovo cjepivo može razmotriti za upotrebu u javnosti", rekao je dr. Carlos del Rio, suvoditelj Centra za istraživanje AIDS-a na Sveučilištu Emory i izvršni pomoćnik dekana za Emory School of Medicine pri Grady Health Systemu, koji nije bio uključen u novu studiju.

Možda te zanima... Osoba koja živi s HIV-om i redovito se liječi više nije zarazna niti za svog spolnog partnera Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.