Zdravlje 23. rujna 2011.

Vagisan - lijek izbora za žene

Vagisan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vagisan je prvi i jedini registrirani lijek s mliječnom kiselinom u obliku vagitorija u Hrvatskoj, koji održava normalnu kiselost rodnice, odnosno niski pH rodnice. Na taj način smanjuje se rizik od pojave bakterijske vaginoze, a Vagisan se sa sigurnošću može primjenjivati i tijekom trudnoće i dojenja

Važnost mliječne kiseline

Vagisan je prvi i jedini registrirani lijek s mliječnom kiselinom u obliku vagitorija u Hrvatskoj, a proizvodi ga njemačka farmaceutska tvrtka DR. Wolff. Jedan vagitorij sadržava 167 mg mliječne kiseline i 100 mg natrijeva laktata. Mliječna kiselina u rodnici važna je jer održava normalnu kiselost rodnice, odnosno  pH mora biti niži od 4,5. Smanji li se kiselost, odnosno povisi li se pH iznad 4,5 stvaraju se povoljni uvjeti za pojavu bakterijske vaginoze.

Radi se o sindromu neravnoteže između smanjenog broja laktobacila, koji proizvode mliječnu kiselinu i povećanog broja anaerobnih bakterija, u prvom redu Gardnerelle vaginalis. To je najčešća vaginalna infekcija kod žena reproduktivne dobi, a u SAD-u oko 16 posto trudnica ima GV.

Prisutnost ove bakterije povećava rizik zdjelične upalne bolesti posebno nakon kiretaže i histeroskopije. Također, tijekom trudnoće povećava rizik od prijevremenog porođaja. Jedini simptom ove infekcije je pojačani sivkastomliječni iscjedak neugodnog mirisa na pokvarenu ribu. Intenzitet iscjetka obično se pojačava iza odnosa.

Pacijentice se ne žale na druge simptome kao što su svrbež i peckanje, osim u slučajevima kad se uz GV umnože i gljivice, u prvom redu Candida albicans, a koja se također lako umnoži u uvjetima smanjene kiselosti, odnosno povišenog pH rodnice, višeg od 4,5.

Za što se sve koristi Vagisan?

Dijagnoza se postavlja na osnovi simptoma pacijentice, pregledom per spekula - pri čemu se uočava sivkasto mliječni iscjedak u dnu rodnice, te analizom nativnog pripravka kada se pod mikroskopom uočavaju takozvane "clue cells", stanice koje sliče klupku jer se na njihovim rubovima nakuplja veliki broj bakterija (GV).

Niski pH rodnice fiziološki održavaju laktobacili koji glikogen iz odljuštenih epitelnih stanica rodnice pretvaraju u mliječnu kiselinu. Do poremećaja pH rodnice dolazi ili zbog nedostatka glikogena u epitelnim stanicama ili zbog smanjenog broja laktobacila. Rezultat je u oba slučaja isti – smanjenje mliječne kiseline u rodnici što stvara uvjete za umnožavanje GV-a, ali i drugih bakterija i Candide albicans.

Odobrenje Vagisana za promet u RH iznimno je važno jer se ovaj lijek propisuje i kao preventiva kod žena kod kojih je moguć poremećaj vaginalne flore, primjerice kod žena koje primaju kemoterapiju ili su pod kroničnim stresom, kao i kod žena pod imunosupresivnom terapijom. Vagisan se propisuje kao dodatna terapija kod bakterijskih vaginoza. Također se preporuča uzimanje Vagisana tijekom i nakon terapije antibioticima.

Glavni cilj upotrebe Vagisana je normaliziranje vaginalnog pH primjenom mliječne kiseline čime se vraća alkalni milje rodnice prema kiselom, što je preduvjet za porast laktobacila i blokadu umnožavanja anaeroba, ponajprije GV-a. Klinička ispitivanja pokazala su sigurnost primjene Vagisana tijekom trudnoće i dojenja. Vagisan ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja, a preporučeno trajanje terapije je od pet do sedam dana pri čemu se vaginalete apliciraju duboko u rodnicu uvečer prije spavanja.

Više info: www.vagisan.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.