Zdravlje 30. svibnja 2016.

Emocije-jedan od uzroka bolova u leđima

Krizobolja_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bolovi u leđima, ukočenost, nemogućnost izvođenja određenih pokreta su samo od neki problema s leđima. Od njih pati gotovo 80 posto ljudi, ali nepravilan položaj i funkcija kralježnice, dugotrajno sjedenje kao ni godine starosti, nisu jedini uzročnici problema s leđima. Najnovija istraživanja pokazuju da bolovi u leđima mogu biti i posljedica jednog od ovih skrivenih faktora:

  • Nedostatak vitamina D - bi mogao biti uzrok boli u leđima. Istraživanja pokazuju da se posljedice deficita ovog vitamina osobito manifestiraju u donjem dijelu kralježnice. Ukoliko nije utvrđeno oštećenje kralježnice, niti bolest koja bi izazivala bolove, probaj uzimati vitamin D u obliku suplementa.
  • Neredovito pražnjenje crijeva - blokada u donjem dijelu crijeva može izazvati pritisak na donji dio leđa, koji se pojačava ukoliko opstipacija duže traje. Uzimaj što više tekućine, jedi namirnice bogate vlaknima, kao i žitarice te redovito vježbaj.
  • Emotivna disharmonija - raspoloženje igra važnu ulogu u načinu na koji tijelo reagira na bol, pa i emotivni problemi mogu izazvati bol u leđima.
  • Nedijagnosticirana skolioza - možda se radilo o blažem slučaju, koji nije uočen na vrijeme, ili je došlo do deformacije kralježnice s godinama. Postavljanje dijagnoze u zreloj životnoj dobi nije jednostavno, jer specijalist mora diferencirati skoliotičnu bol od boli koju izaziva hernijacija diskova kralježnice, ili ozljeda. Pojava degenerativne skolioze može se bar djelomično spriječiti usvajanjem zdravih navika – održavanje idealne težine, redovite vježbe i prestanak pušenja.

Riješi kviz i otkrij patiš li od nedostatka vitamina D!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.