Zdravlje 19. prosinca 2016.

Uspjeh riječkih liječnika: Cjepivom 'od herpesa' uništili stanice tumora

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Genetskim inženjeringom u Centru za proteomiku Sveučilišta u Rijeci napravljeno je “pametno” živo cjepivo koje se pokazalo i dokazalo učinkovitim protiv raznih patogena, pa čak i tumora.

Cjepivo je napravljeno na temelju citomegalovirusa (virus iz porodice herpesa), a idući je korak u ovom vrijednom znanstvenom projektu rad na izradi takvog cjepiva na temelju ljudskog citomegalovirusa. No to nipošto nije najava da stiže 'cjepivo protiv tumora' jer, kako kaže i voditelj spomenutog centra prof. dr. Stipan Jonjić, bilo bi nekritično nešto takvo predvidjeti, a pogotovo obećati.

"Mi smo, naravno, ovo svoje otkriće prijavili kao patent i pokušavamo naći partnere koji bi na tom principu razvijali humana cjepiva. Put do toga je dalek i ovisi o ishodu naših pretkliničkih istraživanja. Pokušavamo se organizirati i uključiti u međunarodne i nacionalne programe kako bismo u sklopu tih multicentričnih istraživanja napravili još i konkretnije pomake", govori prof. Jonjić, inače prvi hrvatski znanstvenik koji je dobio projekt Europskog istraživačkog vijeća.

Kako virus preživljava

Kako virusi herpesa, pa tako i spomenuti citomegalovirus, preživljavaju u organizmu koji napadnu, višedesetljetna je tema interesa i rada ovog uglednog znanstvenika. Jer, kako će napadnuti organizam reagirati, nije stvar samo pojedinačnog imunološkog sustava nego i načina na koji se virusi sami reguliraju. I upravo je, da tako kažemo, u tome stvar.

"Ideja istraživanja u sklopu projekta Europskog istraživačkog vijeća bila je pokušati napraviti virus koji će biti kadar potaknuti snažniji imuni odgovor u odnosu na divlji tip tog istog virusa na način da se virusu uklone neki od njegovih imunosubverzivnih gena te mu se dodatno u genom ugrade geni koji će ga učiniti 'vidljivijim' imunosustavu domaćina. Takav virus mogao bi poslužiti kao cjepivo ili vektor (nosač) za cjepivo jer je genetički tako manipuliran da je izrazito oslabljen i sam ne može izazvati bolest", objašnjava prof. Jonjić.

Proces koji opisuje napravili su na laboratorijskim miševima i s mišjim virusom herpesa te dokazali da cjepiva na temelju mišjeg citomegalovirusa štite od raznih patogena i mogu poslužiti kao protutumorsko cjepivo.

Ostatak priče o ovom svjetskom otkriću pročitaj na Večernji.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.