Zdravlje Zdravlje žena 19. travnja 2017.

Usklađivanje menstrualnih ciklusa ipak je samo mit

Foto: Guliver/Shutterstock Štitnjačom upravljaju hipotalamus i hipofiza, dijelovi mozga koji reguliraju ovulaciju i menstruaciju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno si i sama primijetila da ti i tvoja mama, sestra, cimerica ili kćer često dobijete mjesečnicu u isto ili približno slično vrijeme. Činjenica da se ciklusi žena koje provode mnogo vremena zajedno usklade je podatak koji svi uzimamo zdravo za gotovo. Što ako je ipak riječ o pukoj slučajnosti?

Ideja da se ciklusi žena koje su bliske usklađuju prvi put je privukla pažnju znanstvene zajednice 1971. godine. Prema rezultatima te studije, datumi početka mjesečnice se približe kod žena koje žive zajedno ili se često druže. Ista studija je zaključila da su uzrok tome feromoni koje žene otpuštaju i tako utječu na cikluse žena oko sebe.

Kako se nositi s bolovima "onih dana" u mjesecu?

Međutim, ta studija je primila brojne kritike zbog manjkavosti u istraživanju, a i zbog činjenice da niti jedna kasnija studija nije uspjela potvrditi njene rezultate, prenosi The Huffington Post.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Novi rezultati

Tvrtka Clue, vlasnike jedne od brojnih aplikacija za praćenje ciklusa, udružila je snage sa znanstvenicima Sveučilišta Oxford. Istraživanje je provedeno na ženama koje koriste Clue, točnije 360 parova žena koje su su u bliskom odnosu, bilo da su prijateljice, sestre, cimerice ili partnerice. Žene koje koriste hormonalnu kontracepciju nisu bile uključene u istraživanje.

Razlika između policističnih jajnika i ciste na jajnicima

Nakon analize tri uzastopna ciklusa, rezultati su pokazali da se datumi početka menstruacije kod 273 para iz istraživanja nisu ni približno poklapali. Poklapanje je zabilježeno kod svega 79 parova, a zajednički život nije se pokazao kao faktor utjecaja.

Ovo nije prva studija koja opovrgava teoriju usklađivanja ciklusa. Do istih su zaključaka već došli američki znanstvenici 1991. i 1993. te izraelski tim znanstvenika 1994.

Zašto se mit održao tako dugo?

"Da, ciklusi nam se nekad poklope, ali riječ je o običnoj slučajnosti", tvrdi antropologinja Beverly Strassmann. U prosjeku, početak mjesečnice među ženama koje su bliske varira 7 dana, a u polovici slučajeva taj je razmak još i manji.

Kondomi, jogurt i pamučne gaćice - recept za zdravu vaginu

Kada uzmemo u obzir da prosječna mjesečnica traje 5 dana, jasno je da povremeno dolazi do preklapanja, što smo skloni tumačiti kao usklađivanje.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.