Zdravlje 14. listopada 2024.

Uši kod djece: Kako ih se najlakše riješiti, ali i kako spriječiti njihovu pojavu?

Foto: 123RF
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je riječ o ušima kod djece, treba odmah razjasniti jednu stvar - njihova pojava nije znak loše higijene, kao ni lošeg materijalnog statusa. Ovi sitni nametnici mogu svoj dom pronaći u bilo čijoj kosi, a ipak mnogim klincima izazivaju osjećaj srama. Uz svrbež, naravno.

Srećom, uši nisu prijenosnici bolesti, ali svrbež koji nastaje kao posljedica njihovih ugriza može biti toliko neugodan da ometa svakodnevni život i aktivnosti. Osim toga, dolazi do pojave crvenih kvržica na vlasištu i vratu, a uporno češanje zahvaćene kože može dovesti do nastanka rana koje su podložne infekcijama.

Iako su uši vrlo uporni nametnici, problem se uspješno rješava uz odgovarajuće proizvode, a posebno su praktični oni u obliku šampona, koji se mogu normalno koristiti tijekom kupanja.

Kako se najlakše riješiti ušiju?

Ako primijetite da se vaše dijete češka po glavi, a uz to pronađete i male crvene kvržice ili ranice na stražnjoj strani vrata i tjemena, vrijeme je za nekoliko koraka.

  1. Obavijestite vrtić ili školu o zarazi.
  2. Razgovarajte s djetetom o ušima.
  3. Pregledajte vlasišta svih ukućana.
  4. Započnite s tretmanom protiv ušiju.

Danas postoji mnoštvo različitih tretmana, pa je dobro izabrati onu vrstu koja će najmanje narušiti vašu rutinu. Hedrin All in One Shampoo se potpuno uklapa u rutinu tuširanja i kupanja jer ovaj jednostavan tretman dolazi u obliku šampona za pranje kose. Ne sadrži pesticide, blag je prema koži, a uspješno ubija uši i olakšava iščešljavanje gnjida.

Kod korištenja bilo kojeg tretmana, važno je provjeriti uputstva proizvođača kako biste znali koliko često proizvod treba koristiti, kada ponoviti tretman i, u konačnici, kako postići najbolje rezultate. 

 | Author: Hedrin Foto: Hedrin Hedrin All in One Shampoo ne sadrži pesticide, blag je prema koži, a uspješno ubija uši i olakšava iščešljavanje gnjida

Kako se boriti protiv pojave ušiju?

Zajednička igra i bliski kontakt između djece u vrtićima i školama je faktor koji u najvećoj mjeri otežava sprječavanje širenja ušiju. Budući da je to nemoguće spriječiti, treba se fokusirati razgovor o problemu, usvajanje novih navika i redovite provjere kako bi se zaraza što brže suzbila.

Djecu treba naučiti da ne dijele osobne predmete poput češljeva, kapa ili šalova te da odjeću u školi vješaju na odvojene kukice, umjesto da je gomilaju s tuđom. Ako je dijete bilo u kontaktu s nekim tko ima uši, svakako operite njegovu odjeću na 60 °C, a predmete koje ne možete oprati ili dezinficirati stavite u plastičnu vrećicu na dva tjedna.

Naravno, važno je redovno obavljati preglede kose, barem jednom tjedno, i posebno obratiti pažnju na stražnji dio glave, blizu vrata i ušiju. Tražite znakove ugriza te provjerite kriju li se u kosi sivo-smeđi sitni insekti i njihova jajašca u obliku malih bijelih ljuskica. Ako uočite problem, vrijeme je da nabavite Hedrin All in One Shampoo

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.