Zdravlje Simptomi i pomoć 20. ožujka 2017.

Upotrebom matičnih stanica odrasloj osobi za 9 tjedana može izrasti novi zub!

Zubici_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka, a iz znanstvenih medicinskih krugova nedavno je stigla vijest o fantastičnom otkriću. Dr. Jeremy Mao sa Sveučilišta Columbia sa svojim timom otkrio je da uz korištenje matičnih stanica za devet tjedana odraslom čovjeku može izrasti novi zub.

Svi znaju da postoje zubni implantati koji su izmišljeni kako bi olakšali ljudima život na mnogo načina, oni su izuzetno korisno i odlično rješenje za popuniti praznine nakon gubitka zuba. Ali, medicina je otišla korak dalje. Skupina stručnjaka u stomatološkoj medicini je došla do nevjerojatnih otkrića, što je nenadani razvoj u tehnologiji dentalnih implantata koja daleko nadmašuje klasične implantate ili proteze, prenosi portal Healing Life is Natural. Stručnjaci kažu da će nam ova otkrića dati priliku da sami regeneriramo nove zube u usnoj šupljini. Dr. Jeremy Mao sa Sveučilišta Columbia je predvodio ovo istraživanje, a ono što je pronašao je apsolutno nevjerojatno.

Zubi-Usta | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dr. Mao i njegov tim su osmislili šuplji bio-umetak u koji se stave matične stanice osobe i sve zajedno se umetne u rupu u čeljusti u kojoj se prije nalazio korijen zuba. Taj umetak se s vremenom stapa s okolnim tkivom i povezuje matične stanice s okolnim te potiče rast novog zuba. Ovo otkriće moderne tehnologije obećava svijetlu budućnost stomatologiji i svim osobama koje imaju probleme sa zubima.

Zahvaljujući ovom napretku više ne postoji potreba za bolnim procesom vađenja zubi. Ova tehnologija omogućuje ljudima da sami regeneriraju svoje zube u samo 9 tjedana. Zub koji nedostaje zamijenit će se s matičnim stanicama iz vlastitog tijela, a potom će se zahvaljujući regeneraciji zub stopiti s okolnim tkivom te će se pravilno spojiti s ostalim zubima ne utječući na anatomiju čeljusti i usne šupljine. Da, to je tako jednostavno! To će povećati proces regeneracije i dovesti do brzog oporavka.

Procedura se još uvijek proučava i testira, i još nije dostupna za masovno korištenje. 

Saznaj više u videu

U Hrvatskoj kost oko zuba već obnavljaju matičnim stanicama, doznaj više.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.