Zdravlje 30. srpnja 2015.

Što napraviti nakon ugriza zmije?

Zmij-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zmije će ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo, inače bježe od ljudi. Otrovnice imaju kratko i zdepasto tijelo, dok su one neotrovne duge i tanke. Ranu od ugriza neotrovne zmije treba isprati vodom, namazati antibiotskom kremom i zamotati. Doznaj što još trebaš napraviti ako te ugrize zmija

Evo što napraviti kod ugriza otrovnice:

 • Najbolje je leći na pod i pustiti da rana krvari jer tako iz nje izlazi i otrov.
 • S područja oko rane uklonite odjeću ili nakit jer će tkivo oticati.
 • Iako to u filmovima često vidimo, ruka ili noga na kojoj je ugriz ne smije se stezati iznad rane, kao ni isisavati otrov ustima.
 • Do dolaska u bolnicu suzdržite se od pijenja bilo kakve tekućine jer će ubrzati širenje otrova.
 • Vrlo je važno liječniku doći u roku dva do tri sata
 • Obzirom da se mnogi ljudi uspaniče kad ih zmija ugrize i nisu sigurni o kakvoj vrsti se radi, u takvim situacijama najbolje je ponašati se kao da se radi o otrovnici i požuriti liječniku.
 • Prvo i najvažnije pravilo je umiriti se. Na taj način se usporava rad srca i otrov se tijelom širi sporije.

Kako se ponašati u prirodi i što odjenuti:

 • Dok hodaš prirodom, posebno kamenjarom ili mjestima gdje znaš da ih ima, dobro je sa sobom nositi štap i povremeno lupkati po kamenju. Buka će zmije otjerati iz tvoje blizine. 
 • Stručnjaci preporučuju na izlete odlaziti u zatvorenim cipelama i dugim hlačama. 
 • Vidiš li zmiju, ne pokušavaj je tjerati štapom ili udariti jer bi se mogla prepasti i ugristi vas. Umjesto toga polako se udalji od nje, bez naglih pokreta. 
 • Suzdrži se od fotografiranja
 • Provjeravaj mjesta u prirodi prije nego na njih sjedneš i izbjegavaj gustiš.
 • U našim krajevima moguće je naići na 12 vrsti neotrovnih zmija i tri vrste otrovnica, a to su poskok, riđovka i planinski žutokrug.

Opis otrovnica:

Poskok

To je najotrovnija zmija u Europi. U potrazi za hranom zna se popeti na drveće ili grmlje. Najradije obitava u kamenjarima, jer voli suha i stjenovita staništa. Obitava i uz more i na kopnu. Budite posebno oprezni u otvorenim šumama, blizu suhozida, u vinogradu ili poljoprivrednim površinama. Osjetili se ugroženim, počet će siktati. Otrov je smrtonosan. Može narasti do 90 centimetara, ima trokutastu, plosnatu glavu i roščić na vrhu njuške. Na leđima imaju tamnu cik-cak liniju, a boja gornjeg dijela tijela im se mijenja pa može biti siva, žuta ili smeđa.

Riđovka

Otrov ove vrste nije smrtonosan, ali rezultira nepodnošljivom boli i jakom mučninom te je odlazak liječniku preporuka stručnjaka. Živi uglavnom u kontinentalnom dijelu zemlje i često se vide blizu močvarnih područja. Boravi ispod kamenja ili korijenja. Može narasti do 80 centimetara, ima deblje tijelo, spljoštenu njušku i cik-cak linije na leđima. Vrlo rijetko te linije nema.

Planinski žutokrug

Ugristi će samo ako ga čovjek izaziva, kao i ostale zmije, ali otrov nije smrtonosan. Od ugriza se dobije lagana temperatura i mjesto oko rane otekne. Ova zmija slična je riđovki. Ima tamnu cik-cak šaru na leđima, a naraste do 50 centimetara. Voli suhe, travnate površine.

Doznaj 7 savjeta nakon uboda komarca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.