Zdravlje 03. prosinca 2020.

"Ubaci i ti" za pomoć djeci s invaliditetom

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Hrvatski savez košarkaša u kolicima pokreće humanitarnu akciju za organizaciju košarkaškog susreta djece s invaliditetom „Baskin“ radi isticanja važnosti njihovog snažnijeg uključivanja u redovite sportske aktivnosti.

Hrvatski savez košarkaša u kolicima (HSKUK) poziva građane na podršku humanitarnoj akciji „Ubaci i ti“ za organizaciju košarkaškog susreta djece s invaliditetom „Baskin“ što prije u 2021. godini. HSKUK se nada podršci sponzora, a poziva i sve građane da doprinesu tom plemenitom cilju upravo povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava danas, 3. prosinca.


„Iznimno nas veseli pokretanje akcije koja ističe važnost uključivanja djece s invaliditetom u redovite sportske aktivnosti. Želimo da problemi i potrebe djece s invaliditetom postanu „vidljivi“, a istovremeno poručiti djeci s invaliditetom da jesu i moraju biti ravnopravni sudionici društva. Sportska inkluzivna aktivnost je pravi početak za to. Zato ovih blagdana 'ubacimo i mi' i dajmo im da sudjeluju u životu, dajmo im da budu ravnopravni“ poručio je Damjan Lisska, glavni tajnik HSKUK-a.


Košarka je inkluzivan sport i za HSKUK je osnova rada i postojanja, stoga i glavno sredstvo za razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom te zagovaranja njihovog ravnopravnog uključivanja u sport. Planirani košarkaški susret „Baskin“ svojim prilagođenim košarkaškim pravilima omogućava sudjelovanje djece bez obzira na vrstu invalidnosti i u HSKUK-u smatraju da je izvrstan za pokretanje još jedne inkluzivne priče.

 | Author: PR Foto: PR
 

Akcija traje do proljeća 2021. jer HSKUK planira održati „Baskin“ čim to budu dozvoljavale epidemiološke mjere u okolnostima pandemije COVID-19.


Iz HSKUK-a podsjećaju da, prema Registru osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a čak devet posto su djeca do 19 godina, odnosno gotovo 50 tisuća. Unatoč pozitivnim utjecajima koje sport ima na razvoj pojedinca, a posebice djece, porazna je činjenica da se tek dva posto osoba s invaliditetom bavi nekim sportom, ističu u HSKUK-u.


Također, iz HSKUK-a naglašavaju da su konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom zajamčena sva dječja prava, no tu skupinu djece zbog zanemarivanja njihovih potreba na dostojanstven život i uvjete za aktivno sudjelovanje u zajednici često nazivaju „nevidljivom djecom“ s „nevidljivim pravima“. Prema toj UN-ovoj konvenciji osobe s invaliditetom su one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

 | Author: PR Foto: PR

O Hrvatskom savezu košarke u kolicima (HSKUK):

Hrvatski savez košarke u kolicima (HSKUK) nastao je u rujnu 2007. na inicijativu tri kluba košarke u kolicima: KKI ”Brod” iz Slavonskog Broda, KK ”Stela” iz Zagreba te KKI “Vodice” iz Vodica. Glavni cilj Saveza je razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba sa invaliditetom te zagovaranje modela za njihovo ravnopravno i aktivno uključivanje u sport. Trenutno u Hrvatskoj djeluje 14 klubova, od kojih 12 aktivno participiraju u natjecanjima u organizaciji Saveza.  Aktivni klubovi igraju Hrvatsku ligu i Hrvatski Kup košarke u kolicima te sudjeluju i na raznim međunarodnim natjecanjima. U Europi djeluju klupska natjecanja Euro liga I, Euro liga II i Euro liga III, u kojima nastupaju i klubovi Saveza. HSKUK je također član Međunarodne organizacije košarke u kolicima (IWBF) koja organizira Europska i Svjetska prvenstva reprezentacija.
Više informacija na http://hskuk.hr/.
 

  • Default avatar -
    varece

    My companion is making $77 hourly at the PC . He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he discovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself...Visit Now... ....https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.