Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 01. travnja 2020.

Drive in testiranje: Test traje 20 sec, nalaz za 3,5 sata

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ jučer je uvedena „drive in“ dijagnostika koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba. Osobe pri ovom testiranju ne izlaze iz automobila, što povećava razinu sigurnosti osobe koja se testira i zdravstvenog djelatnika.

Povećani broj testiranja najbolja je mjera rane dijagnostike i prevencije zaraze koronavirusom, stoga će i nova metoda testiranja na Zavodu uvelike pridonijeti bržem otkrivanju zaraženih osoba.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Iz Zavoda poručuju da će se naručivanje za testiranje i nadalje provoditi putem odabranog liječnika obiteljske medicine.

"Mobilno uzorkovanje smo nazvali 'drive in', kako bi svi razumjeli o čemu se radi i došli autom, pa da se brzo uzme uzorak. Ipak, neki su došli pješice. Onaj tko dođe u autu, ako sam vozi - nema problema. Neka ipak nosi masku, a kada se testira, neka ju malo spusti da mu se vidi nos. Za 20 sekundi se uzme uzorak. Ako ga je netko dovezao, neka isto nosi masku, a osoba koja se testira neka sjedi na stražnjem sjedalu dijagonalno od šofera i za par sekundi mogu ići dalje. Ne želimo da se zadržavaju. Test nije brz, traje 3,5 sata, ali uzimanje uzorka je brzo", poručili su iz Andrije Štampara, prenosi 24 sata.

Za sada se svakih pet minuta može uzeti uzorak, ali će se, kažu, to ubrzati na minutu

"Test se dojavljuje nakon tri i pol sata, a ako je čovjek pozitivan, alarmira se i epidemiolog. Može se dobiti i ispis nalaza s potpisom liječnika. Svi će dobiti nalaze, čak i kada su negativni. Čim je test gotov javljamo informacije o pozitivnim uzorcima bolnicama, liječnicima opće medicine i ostalima", poručili su.

Iz Nastavnog zavoda su rekli da je dnevni kapacitet obrade 300 ljudi. Kažu kako rade i druge Covid ambulante na šest punktova u Zagrebu, a uzorci se uzimaju i u Klinici za infektivne bolesti, kao i u KBC Zagreb. Istaknuli su da zasad nema boljih testova od ovih koje imaju.

"Oni testovi koji su kao za trudnoću, "na crtice", nisu potpuno pouzdani i mi epidemiolozi ih ne volimo koristiti. Nitko neće uvesti nove testove bez da se oni ocijene. Ovi su najbolji mogući", piše 24 sata.

Možda te zanima... Markotić osudila stigmatizaciju: 'Bolesnici imaju svoja prava i društvo im mora dati podršku' Zdravlje

Imajući u vidu dobrobit i zdravlje građana, osobito u ovim izvanrednim okolnostima, ovo je tek jedna od mjera koju su Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Grad Zagreb poduzeli kako bi dodatno zaštitili građane.

Više informacija kako funkcionira drive in metoda testiranja doznat ćemo sutra 1. travnja u 13 sati, najvili su iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.