Zdravlje 23. siječnja 2024.

U tranziciji iz ženskog u muški spol dogodilo se nešto što je šokiralo liječnike

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzeo je muško ime Marco i bio je spreman za operaciju promjenu spola nakon što su mu uklonjene grudi.

Talijanski trans muškarac saznao je da je trudan nakon što je podvrgnut mastektomiji. Trebao je imati histerektomiju kako bi mu se uklonila maternica prije nego što su liječnici u bolnici u Rimu otkrili da je trudan. Zbog iznenađujućeg otkrića, liječnici su zabrinuti oko dobrobiti bebe i jesu li na nju utjecali postupci kojima je Marco do sada bio podvrgnut.

“Kad se otkrije trudnoća, prvo što treba učiniti je odmah prekinuti hormonsku terapiju. Ako se terapija ne prekine odmah, moglo bi doći do posljedica, posebno u prvom tromjesečju trudnoće koje je važno vrijeme za razvoj bebinih organa. Ipak, sve ovisi o vremenu obustave doze testosterona koje osoba uzima", rekla je endokrinologinja Giulia Senofonte za La Republica, prenosi The Telegraph.

Liječnici su također zabrinuti zbog utjecaja na Marca, koji je počeo pokazivati ​​muške fizičke karakteristike, uključujući dodatni rast dlaka na tijelu i mogućnost puštanja brade. 

Potencijalni kardiološki rizik

Neki stručnjaci vjeruju da visoke razine i muških i ženskih hormona u tijelu osobe mogu predstavljati kardiološki rizik, povećavajući izglede za srčani i moždani udar, iako nedostaju uvjerljiva istraživanja na tu temu. Sada se očekuje da će Marco iznesti trudnoću do kraja i roditi.

Prema talijanskom zakonu, abortus nakon 90 dana dopušten je samo ako trudnoća ozbiljno ugrožava zdravlje majke ili ako postoje značajni problemi s fetusom. Marco će biti bebina biološka majka, ali će biti zakonski registriran kao otac.

Zbog ovog neobičnog slučaja Marco će biti "tata morski konjic", odnosno transrodni muškarac koji je trudan. Izraz je izveden iz činjenice da je među morskim konjicima mužjak taj koji nosi i rađa mlade.

Marco se nikada nije osjećao ugodno kao žena i prije nekoliko godina odlučio je promijeniti spol. "Hormonska terapija blokira menstrualni ciklus, ali nije kontracepcijsko sredstvo. Osoba može nastaviti ovulirati i kao rezultat toga postoji mogućnost za trudnoću. Stručnjaci koji nadziru spolne tranzicije obično preporučuju kontracepcijske pilule koje se mogu uzimati tijekom terapije”, napomenula je Senofonte. 

Predsjednik Pro Vita e Famiglia, konzervativne katoličke zaklade, rekao je kako se nada da će Marco odlučiti trajno prekinuti svoju terapiju. “Teorija rodne fluidnosti totalno je ludilo. To je protiv znanosti i protiv prirode. Ovaj slučaj je izazov za rodne teorije jer pokazuje da žena ostaje žena bez obzira na samopercepciju”, rekao je predsjednik zaklade Toni Brandi. 

Elliot Page Možda te zanima... Elliot Page o transformaciji iz žene u muškarca i nevoljama koje je podnio Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.