Zdravlje Simptomi i pomoć 10. rujna 2019.

U Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu porast samoubojstava za 5, 1%

Foto: Životna linija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se 10. rujna ove godine u Republici Hrvatskoj posebnom akcijom. Prema podatcima dostupnim iz Ministarstva unutarnjih poslova tijekom prošle godine počinilo je u Hrvatskoj samoubojstvo 657 osoba, što je porast od 5,1% u odnosu na godinu ranije.

 Od toga su žene počinile 156 suicida, a muškarci 501 tj. čak 3,2 puta veći broj.

Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj izvršenih samoubojstava djece i mladih do 25 godina porastao u Hrvatskoj s 33 na 48, odnosno za čak 45%. Smatramo da bi za prevenciju tog problema trebalo namijeniti veća državna sredstva u korist psihičkog zdravlja djece i mladih.

 | Author: Životna linija Foto: Životna linija

Od ostalih statističkih pokazatelja spomenimo da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao tijekom 2018. za 83,3%, dok je u Požeško-slavonskoj povećan za 50% (izvor: MUP - Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini).

 | Author: Životna linija Foto: Životna linija

Udruga Životna linija neprofitna je organizacija osnovana s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje isključivo na volonterskoj osnovi i nije financirana iz državnog proračuna ni iz proračuna lokalnih samouprava. Hrvatska ima za svjetske razmjere razmjerno visoku stopu suicida i hitno joj je potrebna nacionalna strategija za nošenje s tim ozbiljnim društvenim problemom.

 | Author: Životna linija Foto: Životna linija

Dana 10. rujna 2019. volonteri Udruge Životna linija upalit će svijeće (lampione) uzduž Savskog mosta u Zagrebu (pješački most) u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod mosta do noćnih sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole. Udruga Životna linija poziva sugrađane i medije da svojim dolaskom u razdoblju od 17:00 do 22:00 sata podrže ovu akciju.

 | Author: Životna linija Foto: Životna linija

Udruga Životna linija ovom prilikom ujedno unaprijed najavljuje za 10. listopada 2019. Koncert za širenje svijesti o problemu suicida i depresije u Republici Hrvatskoj, prvi događaj takve vrste u našoj državi. Među članovima Organizacijskog odbora za tu priliku nalaze se prof. dr. sc. Ante Bagarić, prof. dr. sc. Slađana Štrkalj-Ivezić, prim. dr. sc. Sanja Martić-Biočina i Ljupka Hitrova, dr. med., spec. hitne medicine. Koncert će se održati na Svjetski dan mentalnog zdravlja, spomenutog 10. listopada, u klubu Sax u središtu Zagreba.

Možda te zanima... Osobna iskustva: Kako se nositi sa suicidalnim mislima? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.