Zdravlje 12. prosinca 2019.

U Hrvatskoj su prvi put nekome vratili glas!

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U riječkoj bolnici prvi put u Hrvatskoj uspješno je apliciran toksin botulinuma u liječenju spazmodične disfonije kod dviju pacijentica zahvaljujući suradnji Zavoda za audiologiju i fonijatriju i Klinike KBC-a Rijeka.

U Hrvatskoj su prvi put nekome vratili glas! Zahvat je relativno kratak, traje oko pet minuta tijekom kojih se botoks, pod lokalnom anestezijom, vanjskim pristupom preko vrata aplicira u mišiće grkljana.

Dosad su se pacijenti na ovakve zahvate slali u Univerzitetski centar u Ljubljanu, u kojem su i educirani neki stručnjaci. Spazmodična disfonija poteškoća je sa glasom zbog spazma mišića koji kontroliraju govor. Točan uzrok nije poznat. Većina slučajeva proizlazi iz problema u dijelovima mozga koji kontroliraju pokret te nastanu nevoljne kretnje mišića koji mogu utjecati na glas.

To svakako narušava govorne sposobnosti oboljelih što posljedično narušava njihov posao i sveukupnu kvalitetu života. Osobe se izoliraju i smanje socijalne kontakte. Bolest češće zahvaća žene u dobi od 30. do 50. godine života - pojasnila je fonokirurgija Dijana Maržić.  Dodaje kako je zahvat relativno kratak, traje oko pet minuta tijekom kojih se botoks, pod lokalnom anestezijom, vanjskim pristupom preko vrata aplicira u mišiće grkljana.

 | Author: Nel Pavletić/Pixsell Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Zahvat je relativno kratak, ali vrlo je bitna, detaljna i precizna priprema prije samog zahvata. Ova bolest za sad nema trajnog lijeka, liječenje može samo smanjiti simptome i, radi prolaznog efekta botoksa, mora se ponavljati svaka tri mjeseca. Botoks se uglavnom ugrađuje kako bi se pojačala masa glasnice tako da zdrava glasnica dotiče bolesnu i na taj način se pacijentu vraća glas - zaključuje Maržić. 

Zahvat mi je rađen prošli tjedan i već osjećam promjenu na bolje, iako potpuni ishod očekujem kroz tri tjedna. Osjećam se sve bolje i samopouzdanije iako još uvijek pričam tiho. Drago mi je da imam priliku liječiti se u Hrvatskoj i da ne moram putovati van zemlje. U velikom sam očekivanju jer sam gubitkom glasa imala sve više problema, pogotovo u poslu - kazala je Riječanka Badovinac Čazima (55), koja je prije zahvata potpuno bila izgubila glas.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.