Zdravlje 06. travnja 2016.

Tetovaže na tijelu jačaju imunitet!

Thinkstockphotos-1017411111
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta University of Alabama otkrili su kako izrađivanje nekoliko tetovaža može ojačati imunološki sustav i tako učiniti organizam jačim u borbi protiv infekcija. Međutim, samo jedna tetovaža, privremeno ima suprotan učinak, odnosno oslabljuje imunitet

Što više to bolje

Tetoviranje izaziva bol što iscrpljuje organizam, a uslijed izazvanog stresa tijelo može lakše oboljeti. Proces tetoviranja može se usporediti s bavljenjem tjelovježbom osoba koje nisu u formi. Nakon prve tjelovježbe vrlo je vjerojatno da će vježbač osjećati bol u mišićima, međutim, ukoliko nastavi vježbati, bol će s vremenom prestati.

Nakon prvotnog stresa, organizam se vraća u ravnotežu. Međutim, ako ga nastavimo izlagati stresu, tijelo će se prilagoditi i pomaknuti svoju granicu izdržljivosti na višu razinu – postat će jače. Ponavljanje tetovaža ima sličan učinak.

Prva tetovaža može oslabiti imunitet

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su osobama koje su se podvrgle tetoviranju uzeli uzorak sline prije i poslije izrade tetovaže. Praćena je razina imunoglobulina A, antitijela koji se nalazi na prvoj crti obrane od infekcija poput prehlade. Također, mjerena je i razina kortizola, hormona stresa za kojeg je poznato da suprimira imunitet. Rezultati su pokazali kako osobe koje su se tetovirale po prvi puta imale povišenu razinu oba parametra.

No, u skupini ispitanika kojima ovo nije bila prva tetovaža, pokazalo se kako je razina oba parametra puno niža u usporedbi s rezultatima prve skupine. Dakle, uzastopno tetoviranje gradi imunološku kondiciju na način da imunitet ulaže puno manji napor odnosno proizvodi značajno manje stanica obrane za rješavanje problema infekcija s kojim se suočava.

Izvor: American Journal of Human Biology

Pogledaj trikove pomoću kojih ćeš aktivirati imunitet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.