Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 27. rujna 2021.

Teški oblik COVIDA-19 mogao bi potaknuti autoimune bolesti

Foto: shutterstock Prema istraživanjima teški oblik COVIDA-19 mogao bi potaknuti razvoj autoimunih bolesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teški oblik covida-19 mogao bi prevariti imuni sustav i potaknuti ga na proizvodnju antitijela koja imaju potencijal napadati zdravo tkivo i izazvati upalne bolesti, upozorili su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Nature Communications.

Otkrili su autoantitijela u uzorcima krvi otprilike 50 posto od 147 hospitaliziranih pacijenata s covidom-19, koje su proučavali, ali u manje od 15 posto od 41 zdravog dobrovoljca.

Od 48 pacijenata s covidom-19 istraživači su uzimali uzorke krvi tijekom nekoliko dana, uključujući dan prijema u bolnicu, što im je omogućilo da prate razvoj autoantitijela.

"U roku od tjedan dana oko 20 posto tih pacijenata razvilo je nova antitijela na vlastito tkivo kojih nije bilo na dan kada su primljeni", rekao je voditelj studije dr. Paul Utz sa Sveučilišta Stanford. "Ne možete unaprijed znati da ćete imati blagi oblik covida-19", rekao je.

"Ako ipak dobijete teški oblik, mogli biste završiti s problemima ostatak života jer bi virus mogao potaknuti autoimunu reakciju", rekao je. "Nismo dovoljno dugo proučavali nijednog pacijenta da bismo znali jesu li ta autoantitijela još uvijek prisutna godinu ili dvije kasnije", dodao je, ali je napomenuo da je razvoj autoimune bolesti moguć.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.