Zdravlje Simptomi i pomoć 16. listopada 2019.

Taksisti dobra srca: "Da nije ovog projekta mnoge žene bi odustale od liječenja"

Foto: missZDRAVA Danijel Bibić iz Udruženja Radio Taxi Zagreb
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Mnoge žene, osobito one koje žive izvan grada odustale bi od odlazaka na kemoterapiju da im Udruga 'Nismo same' nije omogućila besplatan prijevoz taksijem", govori Danijel Bibić iz Udruženja prijevoznika Radio Taxi Zagreb.

"Udruga žena oboljelih i liječenih od raka 'Nismo same' pokrenula je prošle godine u ožujku projekt prijevoza žena na kemoterapiju ‘Nisi sama – ideš s nama’, a dosad smo bili potpora za oko 200 žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama", rekla je predsjednica udruge "Nismo same" Ivana Kalogjera.

"Kalogjera je tražila prijevoznika koji bi pacijentice prevozio od kuće do bolnice i nazad. Izbor je pao na Radio Taxi Zagreb jer imamo najbolju flotu vozila, a neke pacijentice trebaju posebne vrste vozila. Godinu i pol traje ta suradnja, a usluge plaća Udruga iz sredstava koje je prikupila za tu svrhu. Taxi Zagreb dao je određeni popust na svoje usluge te smo kroz ovih godinu i pol ostvarili više od pet i pol tisuća vožnji", objašnjava Danijel Bibić, vozač u Radio Taxi Zagreb. Kako bi ostvarile mogućnost besplatne vožnje, žene se prvo moraju javiti udruzi "Nismo same".

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Predsjednica udruge ‘Nismo same’ Ivana Kalogjera
 

Ivana Kalogjera kaže da je Danijel Bibić ključna osoba za projekt prijevoza žena na kemoterapiju koji je osmislila i realizirala udruga "Nismo same". "Osim što vozi naše korisnice, sve narudžbe šalju se njemu na e-mail, tako da  smo svakodnevno u kontaktu, pa čak i dok smo na godišnjem odmoru", tumači Kalogjera koja napominje da su u udruzi na izmaku snaga, osobito zbog financijskih sredstava i podsjeća da hrvatski zdravstveni sustav nije dobro organiziran jer iako postoji prijevoz sanitetskim vozilom, on nije dostupan svima, a povratak istim vozilom korisnice moraju ponekad čekati čak i do osam sati nakon terapije.

"Mislim da je to nehumano i da moramo nešto promijeniti. Kada sam se liječila od raka, ideja o ovom projektu došla mi je iz prakse koja postoji u razvijenim zemljama. Ne očekujem da ćemo mi dogodine postati Nizozemska, ali mislim da malim koracima možemo svi zajedno unijeti promjene", poručila je Kalogjera.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Bibić priča kako prijevoz žena oboljelih od raka funkcionira u praksi. "Nastojimo korisnicama maksimalno izaći u susret kako bismo im olakšali teške dane. Ponašamo se kao da prevozimo bilo kojeg drugog klijenta, a svaki od taxi vozača procijeni je li klijentica raspoložena za razgovor i u skladu s tim i postupa. Većina žena ima pozitivan stav i vjeruju u vlastito ozdravljenje, a mi to podržavamo tako što im olakšavamo odlazak na terapije."

Možda te zanima... "Zakazali smo kao društvo, ako žena zbog prijevoza ne može na terapiju" Zdravlje

Bibić kaže kako su korisnice uglavnom žene koje nema tko prevesti do bolnice, a pojedini taksisti su uspostavili lijep odnos sa ženama koje voze pa neke kažu da smo im mi druga obitelj. "Vozimo i žene iz prigradskih naselja, a prije nego što je pokrenut ovaj projekt mnoge od njih su odustale od liječenja jer nisu imale prijevoz. Jedna žena iz okolice Velike Gorice ima 70 godina i da bi došla do bolnice mora promijeniti tri autobusa i dignuti se u pet sati ujutro. Rekla je da bi definitivno odustala od odlazaka u bolnicu da nije dobila priliku za prijevoz. Nama to nije ništa novo jer mi tijekom naših vožnji vozimo različite ljudi, s najrazličitijim životnim pričama. Drago nam je da sudjelujemo u toj akciji, a rado pomažemo Udruzi i na druge načine, primjerice tako da budemo na njihovom štandu kad treba", govori Bibić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.