Zdravlje 09. prosinca 2015.

Ups, osjećam miris ribe ''tamo dolje''!

Zena_16
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si ikada osjetila "tamo dolje" svrbež, peckanje i neugodan miris koji podsjeća na miris ribe, vrijeme je da doznaš više o bakterijskoj vaginozi koju mnoge žene pogrešno zamijene s gljivičnom infekcijom. Doznaj koji su uzroci nastanka, simptomi i način liječenja bakterijske vaginoze

Glavni simptom - izrazito neugodan miris

Simptomi koji gotovo pa sigurno upućuje na bakterijsku vaginozu su karakterističan sivo-bijeli iscjedak, neugodnog mirisa (podsjeća na miris ribe), a postaje  intenzivniji nakon spolnog odnosa. Većina žena neko vrijeme provede u zabludi misleći da imaju gljivičnu infekciju, ali jedini zajednički simptom gljivične infekcije i bakterijske vaginoze je svrbež. Kod gljivične infekcije nema neugodnog mirisa.

I spolno neaktivne žene je mogu imati

Do bakterijske vaginoze dolazi zbog pretjeranog razmnožavanja jednog od nekoliko organizama, normalno prisutnih u vagini. Obično su "dobre bakterije" (laktobacili) brojnije od "loših bakterija" (anaerobne bakterije). Međutim, kada se anaerobne bakterije previše razmnože, one mogu poremetiti ravnotežu, što uzrokuje bakterijski vaginitis. Ova vrsta vaginitisa može se širiti spolnim putem, ali se također javlja i kod osoba koje nisu seksualno aktivne. Rizik za dobivanje bakterijske vaginoze povećava se kod promjena partnera ili odnosa s više partnera, upotrebom kondoma ili lubrikanata. Ukratko, sve što može promijeniti vaginalni pH povećava rizik od bakterijske vaginoze.

Liječi se antibioticima

Četrdeset do pedeset posto spolno aktivnih žena jednom tijekom reproduktivne dobi ima bakterijsku vaginozu za čije se liječenje treba obratiti liječniku. Kod ovog tipa vaginitisa, liječnik može propisati metronidazol tablete za oralnu primjenu, metronidazol gel, koji se primjenjuje lokalno ili klindamicin kremu. Lijekovi se obično koriste jednom ili dva puta dnevno tijekom pet do sedam dana.

Upale uzrokovane bakterijom Gardnerellom vaginalis čine 50 posto svih upala rodnice

Dr. Eva Jendriš Škrljak, specijalistica ginekologije i opstetricije objasnila je koji su najčešći simptomi zbog kojih se žene javljaju ginekologu: "Pojačan iscjedak, osjećaj svrbeža ili žarenja, neugodan miris, crvenilo u području ulaza u rodnicu, nelagoda pri odnosu ili prilikom mokrenja. Vaginalni iscjedak uvijek je prisutan u rodnici i ne mora ukazivati na upalu. Normalan vaginalni iscjedak je bijel ili proziran, bez mirisa. Osobine iscjetka se mijenjaju pod utjecajem hormona - zato je iscjedak oskudan u predpubertetu i postmenopauzi, a obilniji u žena reproduktivne dobi. Postoji razlika i ovisno o fazi menstruacijskog ciklusa.

Neposredno nakon menstruacije on je bijel i oskudan, u doba ovulacije obilan i proziran, da bi opet pred menstruaciju postao oskudniji, gušći, bijel. Ako je vaginalni iscjedak obilan, u grudicama, žut, pjenušast i neugodna mirisa riječ je o upali. Najčešći uzročnici upale rodnice su bakterijske vaginoze uzorkovane bakterijom Gardnerellom vaginalis koje čine 50 posto svih upala rodnice, gljivične upale koje čine 25 do 35 posto svih upala rodnice te parazit trihomoas vaginalis sa učestalošću oko 25 posto."

Doznaj više o anti-kandida prehrani.


Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.