Zdravlje 06. svibnja 2022.

Svjetski dan astme – Uspješna kontrola astme moguća je uz kontinuirano uzimanje terapije i suradnju s liječnicima

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatsko torakalno društvo okupilo je vodeće domaće pulmologe s ciljem naglašavanja važnosti pravovremenog prepoznavanja simptoma astme te značaja adekvatne i pravovremene reakcije kojom je ovu kroničnu bolest moguće uspješno staviti pod kontrolu te unaprijediti kvalitetu života oboljelih osoba

U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 250 tisuća osoba boluje od astme, a svaki drugi oboljeli ima nekontroliranu bolest koja značajno umanjuje kvalitetu njihova života. Osim što se oboljele osobe  svakodnevno suočavaju s nizom simptoma poput otežanog disanja, jakog kašlja, osjećaja gušenja i pritiska u plućima te slabijeg podnošenja fizičkog napora, nekontrolirana astma nepovoljno utječe i na obitelji oboljelih osoba te cjelokupni zdravstveni sustav. Stoga je izuzetno važno educirati oboljele o važnosti samokontrole astme, istaknuti važnost i dostupnost biološke terapije kod liječenja teške astme, ali i ukinuti nejednakosti u dijagnostičkim terapijskim postupcima, istaknuo je akademik Miroslav Samaržija na panel raspravi u organizaciji Hrvatskog torakalnog društva (Toraks), organizirane povodom Svjetskog dana astme.

Upravo je ukidanje nejednakosti u pristupu skrbi oboljelih od astme tema ovogodišnjeg Svjetskog dana astme, čime se dodatno naglašava potreba za jednakim postupanjem i pristupom u dijagnostici te liječenju ove kronične bolesti svim oboljelim osobama, bez obzira na životnu dob, podrijetlo i imovinski status. 

Da treba pojačati svijest o astmi kao akutnoj, a ne kroničnoj bolesti, istaknuo je Radovan Zrilić, spec. internist i pulmolog, prvenstveno zbog česte pojave prestanka korištenja terapije u trenutku u kojem ona počinje djelovati i postizati svoj cilj, što često dovodi do pogoršanja početnih simptoma. „Upravo je strpljivo, redovito i dugotrajno uzimanje propisane terapije ključ uspješne kontrole astme i kvalitetnog života oboljelih“ naglasio je.

 | Author: Promo Foto: Promo

Većina oboljelih ima blagu i umjereno tešku astmu, dok se procjenjuje da 5-10 posto ima tešku astmu. Takvim je osobama iznimno važno omogućiti pristup biološkoj terapiji, istaknula je Marina Lampalo, dr. med., spec. internist, subspec. pulmologije. Trenutačno se oko 300 oboljelih od teške astme u Hrvatskoj liječi upravo biološkom terapijom uz pomoć koje postižu visoku kontrolu bolesti, s vrlo rijetkim ili gotovo nikakvim pogoršanjima bolesti. „Zbog dostupnosti različitih terapijskih pristupa i postupaka imamo mogućnost prilagoditi liječenje potrebama oboljelih osoba. Upravo zbog te činjenice oboljeli ne moraju strahovati nakon postavljene dijagnoze jer je, uz kontinuirano uzimanje terapije i suradnju s liječnicima, uspješna kontrola astme moguća“, poručila je Mirna Vergles, spec. interne medicine, subspec. pulmologije, i dodala „Danas su, čak i za teške oblike astme, dostupna moderna rješenja i terapije koje pacijentima omogućavaju kvalitetan život“.

Uz suradljivost s liječnikom opće medicine i pulmologom, za oboljele je jednako važno surađivati i sa psihologom, navodi klinička psihologinja Latinka Basara. Naime, kod oboljelih od astme iznimno su učestali anksiozni poremećaji, a njihov najčešći uzročnik je osjećaj nedostatka zraka, koji se kod oboljelih od astme relativno često pojavljuje. Oboljele osobe psihološku pomoć i dodatnu edukaciju mogu potražiti i u novoosnovanoj udruzi oboljelih od astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB-u) „Udah života“ koja se zalaže za senzibiliziranje javnosti o kroničnim respiratornim bolestima, ali i stvaranje uvjeta za što kvalitetniji život oboljelih.

„Upravo zbog mogućnosti postizanja visoke kontrolabilnosti, astma je bolest koju uspješno liječimo“, zaključio je na kraju akademik Samaržija i svim oboljelima zaželio svjetski dan astme bez astme.

Cjelokupnu snimku stručne tribine pogledajte na stranicama Zaklade „Hrvatska kuća disanja“, a javno-zdravstvenu kampanju možete pratiti i putem službene Facebook stranice Astma, što je to?