Zdravlje Zdravlje žena 08. svibnja 2018.

Simptomi raka jajnika - kako ih prepoznati?

Zena-Jajnici1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od 2013. godine na ovamo, 8. svibnja se na međunarodnoj razini obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka jajnika. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 240 tisuća slučajeva raka jajnika, od čega 150 tisuća završava smrću.

Rak jajnika je ginekološki tumor s najnižom stopom preživljavanja. Po učestalosti je peti među malignim bolestima od kojih obolijevaju žene. U Hrvatskoj svake godine između 400 i 500 žena dobije ovu dijagnozu, a njih 300 do 330 se ne uspije othrvati ovoj teškoj bolesti.

Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima. Cilj Svjetskog dana raka jajnika je također izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Što višak estrogena čini tvom tijelu?

Simptomi

Simptomi se kod raka jajnika javljaju dosta kasno, kada je bolest već u poodmaklom stadiju. Upravo zato stopa petogodišnjeg preživljavanja kod raka jajnika iznosi manje od 50 posto. Od simptoma se mogu javiti:

  • nadutost
  • bol u području zdjelice i donjeg dijela trbuha
  • osjećaj sitosti koji se javlja jako brzo
  • često mokrenje i nagla potreba za mokrenjem
  • zamor
  • želučani problemi
  • bol u donjem dijelu leđa
  • bol tijekom odnosa
  • zatvor
  • promjene u menstrualnom ciklusu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ukoliko su neki od ovih simptoma konstantno prisutni, a promjene stila života ili prehrane ne pomažu njihovom otklanjanju, nužno je posjetiti liječnika. Što je dijagnoza ranije postavljena, veće su šanse za izlječenje.

Najčešći rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci

Rak jajnika najčešće se javlja kod nerotkinja, a drugi rizični čimbenici uključuju ranu dob menarhe, kasnu menopauzu te neuzimanje oralne kontracepcije. Možemo zaključiti da je potisnuta ovulacija zapravo zaštitni čimbenik, a hipoteze o etiologiji bolesti odgovaraju ovom zapažanju. Jedna od hipoteza je pretpostavka neprekidne ovulacije, prema kojoj stalni popravak epitela do kojeg dolazi nakon svakog ovulacijskog ciklusa zapravo povećava vjerojatnost spontane mutacije stanica epitela jajnika i posljedični nastanak zloćudnih promjena.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire oko 300 žena. Posljednji podaci CONCORD-3 studije o preživljenju od raka u Europi pokazuju da je petogodišnje preživljenje žena u Hrvatskoj kojima je rak jajnika dijagnosticiran između 2010. i 2014. godine 36%, što nas stavlja na 23. mjesto od ukupno 28 zemalja.

Rizični faktori

Među faktore koji mogu utjecati na pojavu raka jajnika ubrajamo dob (najviše žena obolijeva nakon menopauze), obiteljsku povijest bolesti, prethodne zloćudne bolesti i prethodnu endometriozu. Obolijevanju su također sklonije žene koje nisu rađale ili su rodile jako kasno, kao i žene koje su veoma rano dobile prvu menstruaciju.

Ne treba zanemariti ni utjecaj životnih navika. Pušenje, izostanak tjelesne aktivnosti i prekomjerna težina također doprinose pojavi raka jajnika.

Pušenje izaziva raniju menopauzu

Zbog činjenice da se simptomi javljaju relativno kasno, važna je uloga preventivnih ginekoloških pregleda. Redovitim posjećivanjem ginekologa pružaš si najveću šansu za pravovremeno otkrivanje, a kasnije i liječenje ovog raka. Samo liječenje može uključiti kiruršku terapiju, kemoterapiju i radijacijsku terapiju, a obično je riječ o kombinaciji dvaju metoda. 

Važno je educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom. Također je vrlo važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede, piše na stranici Hrvatskog zavoda za Javno zdravstvo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.