Zdravlje 30. studenoga 2023.

Stručnjaci na Avivinom zdravljaku raspravljali o bolestima probavnog sustava

Foto: screenshot/poliklinika aviva Avivin zdravljak na temu "Putokazi probave - vratite zdravlje na pravi put"

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Poliklinici Aviva 21. studenog održan je 5. Avivin zdravljak na temu "Putokaz probave - vratite zdravlje na pravi put". Na panelu su Avivini stručnjaci i gost govorili o važnosti probavnog zdravlja, a podijelili su i praktične savjete za njegovo poboljšanje i očuvanje.

Na panelu su bili stručnjaci Poliklinike Aviva: dr. sc. Darko Horvat, dr. med., spec. interne medicine, subspecijalist gastroenterologije i hepatologije, prim. dr. sc. Vedran Tomašić, dr. med., spec. interne medicine, subspecijalist gastroenterologije i Katarina Robić, mag. nutricionizma. Siniša Varga, dr. dent. med., bivši ministar zdravlja RH, kao specijalni gost iznio je svoja iskustva, a panel je moderirao Dalibor Bosančić, urednik i voditelj emisije o zdravlju. 

Pričali su o probavnom sustavu, zdravlju jetre, GERB-u i kolonoskopiji. 

Od GERB-a i masne bolesti jetre boluje veliki broj ljudi

Prim. dr. sc. Tomašić objasnio je da je GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) bolest koja pogađa trećinu populacije. Napomenuo je da je probavni sustav najviše u kontaktu s vanjskim svijetom, čak i više od kože, pa ne čudi da puno toga može utjecati na njega. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske iz 2020., rak debelog crijeva se u Hrvatskoj najčešće otkrivao, a druge bolesti iz domene gastroenterologije poput raka gušterače, jetre i želuca također su se našle na popisu. "No, ljudi i dalje zaziru, bježe i ne javljaju se na preglede gastroenterologa jer se uvijek boje da iza svega postoji nekakav konkretan problem", rekao je Tomašić.

Dr. sc. Horvat napomenuo je da sve što pojedemo naš probavni sustav apsorbira, a tu su nažalost i loše stvari poput pesticida i toksina. Spomenuo je kako je masna bolest jetre prisutna kod 25 % svjetske populacije, a najviše se pojavljuje kod dijabetičara koji su rizična skupina. Dijabetičari često razviju fibrozu ili cirozu na jetri. Na svjetskoj razini, 25 % oboljelih od masne jetre trebat će transplantaciju. Na bolest jetre posebno utječe moderan način života. Horvat dodao je da najviše utječu loša prehrana koja može uzrokovati metaboličke sindrome poput dijabetesa, prekomjerna tjelesna težina, povišene vrijednosti kolesterola, arterijska hipertenzija i sjedilački način života. 

 | Author: Poliklinika Aviva Foto: Poliklinika Aviva

Prehrana može pomoći ublažiti simptome GERB-a i IBS-a

Nutricionistica Robić objasnila je kakva prehrana je potrebna za ublažavanje simptoma GERB-a i IBS-a. "Adekvatna tjelesna masa ključna je za prevenciju razvoja mnogih bolesti, uključujući i GERB", napomenula je Robić. Osim toga, preporučila je i:

  • pet do šest manjih obroka dnevno
  • izbjegavanje obilnih obroka dva do tri sata prije spavanja
  • obroke sa složenim ugljikohidratima poput integralne riže i tjestenine
  • izbjegavati prženje, pohanje, masne umake, kisela vrhnja, općenito kiselu i začinjenu hranu
  • jesti polagano i žvakati svaki zalogaj minimalno 10 puta
  • ograničiti unos sol
  • piti tekućini 15 minuta prije i sat vremena nakon obroka kako se ne bi razrijedili želučani sokovi i kako bi lakše probavili hranu
  • izbjegavati izrazito vruće i izrazito hladne napitke i hranu.
  • kako biste otkrili koje vam namirnice smetaju, vodite dnevnik prehrane i simptoma. 

Kada je u pitanju IBS ili sindrom iritabilnog crijeva, Robić je rekla da se on javlja kod 10 do 20 posto populacije, najčešće kod mladih žena. Okidači IBS-a mogu biti razni aditivi (E brojevi), polioli, šećerni alkoholi, laktoza i slično pa je za ublažavanje simptoma idealna prehrana s niskim udjelom prirodnih šećera, tzv. low-FODMAP dijeta i mediteranska prehrana. "Potrebno je personalizirati prehrambene preporuke", napomenula je Robić. 

U videu pogledajte i priču bivšeg ministra zdravlja, dr. dent. med. Siniše Varge koji je prije nekoliko godina obolio od raka debelog crijeva te saznajte više o preventivnim pregledima za bolesti probavnog sustava, posebno kolonoskopiji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.