Zdravlje Simptomi i pomoć 24. siječnja 2017.

Zbog čega se javlja suhi kašalj i što učiniti kada ne prestaje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada govorimo o kašlju, važno je znati da to nije bolest već simptom bolesti dišnog sustava. Kašalj je obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkta upale.

Pored upale, kašalj mogu izazvati i vanjski podražaji kao npr. čestice prašine, dim cigarete, plinovi te nagle promjene u temperaturi. Kako je riječ o simptomu, ne treba ga suzbijati već olakšavati.

Produktivnktivni (vlažni) i neproduktivni (suhi) kašalj

"Prema patogenezi, nastanku i ulozi postoje dvije različite vrste kašlja – produktivni (vlažni) i neproduktivni (suhi, nadražajni). Produktivni kašalj odstranjivanjem sekreta ispunjava osnovnu svrhu kašlja, pa se može reći da je koristan. S druge pak strane, neproduktivni kašalj ne ostvaruje svoju temeljnu svrhu, nema učinka, a dovodi do osobitog iscrpljivanja bolesnika. 

Suhi kašalj se gotovo uvijek pojavljuje u virusnim respiratornim infekcijama (uključujući i gripu), a samo se izuzetno javlja produktivni, uglavnom u bolesnika s kroničnim plućnim bolestima ili tek u drugom tjednu trajanja akutne infekcije. Osobito je neugodna pojava dugotrajnog suhog nadražajnog kašlja, a nerijetko se zapaža u nekih bolesnika nakon virusnih respiratornih infekcija,osobito ako je prisutna pridružena alergijska reakcija uslijed iritansa iz okoliša", piše Pliva zdravlje.hr.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Uzroci suhog kašlja osim virusnih oboljenja

Uzrok kašlja mogu biti i želučane tegobe. "Elementarni problem suhoće ili pečenja ždrijela nastaje kao rezultat otežanog disanja na nos, što je i razumljivo jer se tada udahnuti zrak ne filtrira, čisti, vlaži, zagrijava i slično. Isto tako, različiti uvjeti života kao i rizični faktori mogu utjecati na opisano stanje", kaže prof. dr. sc. Ivica Klapan i navodi moguće uzroke podražajnog suhog kašlja:
  • alergije,
  • prethodna virusna upala gornjeg dišnog/probavnog trakta
  • boravak u prostorijama sa suhim zrakom,
  • pušenje,
  • gastroenterološke tegobe (primjerice povrat kiselijeg želučanog sadržaja u donje ždrijelo).

Nos_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Potrebno je provjereti funkciju nosne sluznice

Prof. Klapan kod dugotrajnog nadražujućeg suhog kašlja savjetuje pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos, ali i kontrolu nosne sluznice. "Potrebno je provjeriti anatomski i funkcijski status nosne sluznice, sluznice ždrijela, grkljana. Ako je potrebno napravite i gastroenterološku obradu. Za početak je dovoljno primijeniti terapiju koja ublažava simptome poput sirupa i dovoljnog unosa tekućine te kapi za nos ako je potrebno. Taj savjet vrijedi, ako se specijalističkim pregledom ne otkrije postojanje nekog akutnog ili kroničnog uzroka."

Ublažavanje suhog kašlja

Za ublažavanje suhog podražajnog kašlja potrebno je:
  • piti dosta tekućine,
  • koristiti ovlaživač zraka u prostoru u kojem boraviš, k
  • oristiti gume za žvakanje jer potiču stvaranje i protok sline ili cuclati bombone

Recept za čaj od đumbira koji će ublažiti kašalj i ostale simptome prehlade

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.