Zdravlje Simptomi i pomoć 26. svibnja 2017.

Što ti masne naslage na trbuhu govore o riziku pojave raka?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Masne naslage na trbuhu su znanstvenici već povezali s povećanim rizikom pojave srčanih problema i dijabetesa, ali sada tvrde da ono utječe i na pojavu pojedinih vrsta raka.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu British Journal of Cancer objedinila je podatke dobivene iz 7 prethodnih studija, provedenih na više od 43 tisuće odraslih. Sudionici su praćeni kroz period od 12 godina, za vrijeme kojeg je njih preko 1600 dijagnosticiran rak povezan s prekomjernom težinom.

8 zdravstvenih pregleda koje treba obaviti svaka žena

Prekomjerna težina ili pretilost povezana je s 13 tipova raka, uključujući rak debelog crijeva, dojke i gušterače. Što se tiče povećanog obujma struka, zaključeno je da masne naslage na trbuhu povećavaju rizik dobivanja raka vezanog uz pretilost za 13%.

Indeks tjelesne mase nije jedini indikator

Kao rizik faktora obično se uzima povećani indeks tjelesne mase, ali ovime je dokazano da opseg struka može biti podjednako dobar indikator, kao i opseg bokova ili razlika između opsega struka i bokova.

Na vrijeme prepoznaj i liječi rak želuca

Naslage koje se nakupljaju u području struka znanstvenici smatraju posebno opasnima, pošto je već dulje vrijeme poznato da povećava rizik srčanog udara, dijabetesa i preuranjene smrti.

Zaključno, uz pridavanje pažnje tjelesnoj težini, važno je obratiti pozornost i na distribuciju masnih naslaga po tijelu, neovisno o dobi i spolu, prenosi Health.

Što višak estrogena čini tvom tijelu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.