Zdravlje 29. rujna 2022.

Što su plutajuće čestice koje se javljaju u vidnom polju?

Foto: shutterstock Plutajuće čestice mogu biti potpuno bezopasne i ne ukazivati na teže stanje, no praćene drugim simptomima mogu ukazivati na određena oboljenja oka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Točkice, crtice ili kružnice u vidnom polju javljaju se s godinama, a mogu biti i znak ozbiljnih oštećenja oka

Svi smo barem jednom pogledala u nebo i primijetili čudne točkice ili crtice koje se pomiču, no znaš li o čemu se točno radi? Plutajuće čestice mogu biti potpuno bezopasne i ne ukazivati na teže stanje, no praćene drugim simptomima mogu ukazivati na određena oboljenja oka. Obično ne zahtijevaju liječenje, no ako počnu značajno narušavati vid, mogu će ih je ukloniti. 

Simptomi plutajućih čestica u oku

Glavni simptom plutajućih čestica je pojava malenih područja u oku koja ometaju vidno polje. Oblici tih smetnji mogu biti različiti: u obliku točkica, crtica, kružnica, paučine ili drugih nepravilnih oblika. Također se mogu pojaviti i kao dijelovi vidnog polja koji su svjetliji ili tamniji te kao zamućenja, prenosi Medical News Today

Radi se o česticama kolagenskih vlakana u oku koje su toliko sićušne da ih inače ne bismo vidjeli, no kako se nalaze u samom oku, čine se veći i mogu izazvati znatne smetnje u vidnom polju. Pomiču se kako pomičemo oko, no ako se na njih pokušamo fokusirati, one će se raspršiti. 

Plutajuće čestice mogu se pojaviti kod svih uzrasta u bilo kojem periodu života, a isto tako mogu nestati same od sebe. 

Uzroci plutajućih čestica 

Postoji nekoliko uzroka pojave plutajućih čestica u oku, a one mogu biti prirodne, odnosno povezane s godinama ili uzrokovane određenim stanjima, navodi Mayo Clinic.

Starenje

Gel koji ispunjava oko sastoji se uglavnom od vode, kolagena i hijaluronske kiseline, no s godinama se taj gel pretvara više u tekućinu i polako odvaja od stražnjeg dijela oka. Kako se oblik oka mijenja, tako se sićušni fragmenti kolagena raspršuju u gel i vidimo ih kao plutajuće čestice. Ovakvo odvajanje je potpuno i traje godinama.

Upala oka

Uveitis je specifična upala oka, odnosno upala srednje ovojnice oka. Upala utječe i na stražnji dio oka, uključujući mrežnicu, a uzrokuje i otpuštanje plutajućih čestica u oko. Pojava čestica je nagla, a praćena je i imunosnim odgovorom na infekciju. 

Krvarenje u oku

Kod stanja kao što je dijabetes i povećan krvni tlak te ozljeda ili pojave krvnih ugrušaka, krv može oteći u samo oko te će se krvarenje manifestirati u obliku plutajućih čestica. 

Ablacija stražnje staklovine

Slično kao kod starenja, kod osoba svih uzrasta može se dogoditi da se staklasti gel naglo počne odvajati od stražnje strane oka. Takvo odvajanje nije opasno ako se odvija sporo, no ako do odvajanja dođe naglo, postoji mogućnost oštećenja mrežnice i potpunog gubitka vida. Ablacija je praćena pojavom plutajućih čestica, ali i specifičnih bljeskova u vidnom polju. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ablacija stražnje staklovine
 

Lijekovi i operacije

Lijekovi koji se ubrizgavaju ravno u oko te operacija oka može stvoriti mjehuriće zraka koji su vidljivi kao plutajuće čestice. Takvi mjehurići se s vremenom apsorbiraju i nestaju iz vidnog polja. 

Faktori rizika pojave plutajućih čestica

Iako se ovakve čestice u oku mogu pojaviti poprilično nasumično, postoje određeni faktori rizika koji mogu ubrzati ili olakšati pojavu čestica. Faktori rizika su:

  • Godine (češće kod osoba iznad 50)
  • Kratkovidnost
  • Ozljeda oka
  • Komplikacije operacije mrene
  • Dijabetes
  • Upala oka

Kada posjetiti liječnika?

Većina flekica koje primjećujemo u vidnom polju nisu opasne i nisu znak oštećenja oka. Normalno je da gotovo svatko ima pokoju plutajuću česticu u oku, posebno vidljivu kada gledamo u bijeli zid ili plavo nebo. Ako se ipak količina plutajućih čestica naglo poveća, dobra je ideja posjetiti liječnika. 

Ostali znakovi na koje trebamo obratiti pozornost su pojava bljeskova u oku, sive zavjese u vidnom polju ili gubitak vida u oku u kojem smo primijetili čestice. Ovi simptomi nisu bolni pa osobe često ne vide potrebu za liječničkim tretmanom, no ako ne reagiramo na vrijeme, mogu dovesti do potpunog gubitka vida. 
 

Možda te zanima... Zašto ti se vid pogoršava? Stručnjaci dijele 11 mogućih razloga Zdravlje
 

Kako zaštititi svoje oči?

Iako ne postoji način kako da sprijećimo pojavu plutajućih čestica koje dolaze s godinama, određeni životni odabiri mogu održati zdravlje oka. Za zdrav i dobar vid:

  • Održavaj optimalnu tjelesnu težinu
  • Raznovrsno se hrani
  • Prestani pušiti
  • Nosi sunčane naočale kada je sunčano vrijeme
  • Nosi zaštitne naočale kada je to potrebno
  • Spavaj barem osam sati dnevno kako bi se oči odmorile. 

 

Možda te zanima... Treba li članu obitelji reći da je debeo, ako mu je ugroženo zdravlje? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.