Zdravlje Simptomi i pomoć 15. svibnja 2017.

Što napraviti kada ti nešto upadne u oko i kako izbjeći infekciju?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada nam se strano tijelo nađe ispod kapka, osjetimo to istog trenutka, bilo da je riječ o trepavici, zrncu pijeska ili nečem trećem. Bilo kako bilo, strano tijelo je važno odmah ukloniti, ne samo zbog toga što te ometa, već i da bi se izbjeglo stvaranje infekcije.

Budi nježna

Kada ti nešto upadne u oko, prvi instinkt te vjerojatno navodi na trljanje, što je u redu dok god to radiš nježno i prije toga opereš ruke. Ukoliko je riječ o nečem većem, poput komada šljunka, i oštrom, bolje je otići liječniku. Neopreznim vađenjem samo možeš uzrokovati veću ozljedu oka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ispiri vodom

Ispiranje oka čistom i hladnom vodom u većini slučajeva riješi problem, pa svakako iskušaj ovu metodu.

U nuždi, odi liječniku

Ako si pokušala sama ukloniti objekt iz oka i nisi u tome uspjela, rješenje nije ignoriranje već odlazak k liječniku. Što duže strana čestica ostane oku, to su veće šanse za oštećenje oka i stvaranje infekcije, prenosi Health.

Problemi s očima mogu ukazati na dijabetes i loš rad štitnjače

Ako si česticu uspjela otkloniti ispiranjem, ali nakon toga ti se javilo jako crvenilo oka ili bol, također odi liječniku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Blaga bol je gotovo uobičajena nakon uklanjanja čestice iz oka, a liječnici ponekad propisuju i antibiotike kako bi bili sigurni da neće doći do infekcije.

Štiti svoje oči

Važno je kvalitetno zaštititi oči, i od jakog sunca i od vjetra koji sa sobom nosi razne čestice. Zbog toga se ne libi investirati u kvalitetne naočale, tvoje oči to zaslužuju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.