Zdravlje Zdravlje žena 01. srpnja 2017.

Stidne dlačice otkrivaju je li s tvojim hormonima sve u redu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brijanje, depilacija voskom ili epilatorom ili njegovanje prirodnog stanja na Venerinom brežuljku, stvar je naravno ukusa. Postoji puno ideja koji je najbolji način uređivanja "tamo dolje", ali to nije tema ovog članka. Tema je što se o nečijem zdravstvenom stanju može otkriti preko stidnih dlačica.

Stariš - "Pubične dlake stare jednako kao i kosa, a prvi znaci starenja su veći broj sijedih i tanja dlaka. Ova promjena postoje uočljiva osobito nakon menopauze i to je posve normalno", kaže dr. Raquel Dardik, ginekologinja iz New Yorka.

Šest zabluda o stidnim dlačicama

Trebaš prekontrolirati hormone - "Hormoni mogu biti najveći prijatelji, ali i najveći neprijatelji. Njihova neravnoteža može se očitovati prorijeđenom kosom, a to se također reflektira i na stidnim dlakama. Stvari mogu biti i obrnute, a to se obično događa kada je kod žena povišen hormon testosteron. Tada dolazi do pojačane dlakavosti po cijelom tijelom, uključujući i intimno područje", kaže ginekologinja.

Može li se izbjeći da stidne dlake posjede?

Vrijeme je da se prestaneš depilirati - "Tu poruku šalje upaljena koža, urasle dlake i prištići na intimnom području. Sve nabrojano je posljedica brijanja ili depilacije. Ako ti metoda za odstranjivanje dlačica koju koristiš uzrokuje urastanje dlaka i bolne prištiće, iskušaj neku drugu ili razmisli o prirodnom izgledu", savjetuje dr. Dardik.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.