Zdravlje Simptomi i pomoć 2203 prikaza 24. lipnja 2017.

Spadaš li u rizičnu skupinu za razvoj melanoma? Riješi kviz i saznaj!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Topliji dani nas, osim na koktele uz more i duge ljetne noći, podsjećaju i na zdravstvene rizike koje zrake sunca donose našoj koži. U narednim mjesecima, posebno je važno obratiti pažnju na eventualne promjene na koži i na vrijeme prepoznati razvoj bolesti.

Najsmrtonosniji oblik raka kože, melanom, obično je pigmentiran i sličan madežu. Svaki put kada na koži primijetiš novi madež ili promjenu na nekom starom, obrati pažnju na sljedeće:

  • Asimetrija - Najlakše ćeš procijeniti je li madež simetričan ili ne tako što zamisliš crtu koja prolazi sredinom madeža i zatim obratiš pažnju na to jesu li obje polovice iste. Ako nisu, madež je asimetričan.
  • Rub madeža - Kod uobičajenih madeža, rubovi su precizni. Ako je rub madeža nepravilan, to je svakako znak upozorenja.
  • Boja - Ako se u madežu izmjenjuje nekoliko različitih boja, moguće je da se radi o melanomu.
  • Promjer - Češći su slučajevi melanoma kod većih madeža, zato liječnici pobliže ispituju madeže kojima je promjer veći od 6 mm.
  • Razvoj - "Svaka promjena na madežu je vrijedna liječničke pozornosti", smatra dr. med. Sekulic. Može doći do promjene boje, veličine oblika, pa čak i do spontanog krvarenja iz madeža.
 Riješi kviz i saznaj spadaš li u rizičnu skupinu za razvoj melanoma!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.