Zdravlje Zdravlje žena 24. svibnja 2019.

Sluz ili ejakulat: Je li moguće zatrudnjeti od predejakulata?

Seks-Veza
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ginekolog dr.sc. Erden Radončić objašnjava što je predejakulat te može li sadržavati dovoljnu količinu spermija da bi došlo do začeća.

Uznemirućuji trend: skidanje kondoma bez ženina znanja!

Imao sam spolni odnos s kondomom koji je puknuo, ali ne znam u kojem trenutku. Ja sam vjerojatno tokom odnosa malo izbacivao tekućinu te možda predejakulat iz genitalije, ali nije došlo do ejakulacije nikako. Partnerica je imala menstruaciju 10-15 dana prije odnosa.

Postoji li šansa da zatrudni?

Predejakulat, bistra tekućina koju stvaraju parauretralne žlijezde, stvara pri jakom spolnom uzbuđenju s osnovnom funkcijom pomoći kod podmazivanja genitalija tokom snošaja, koju ipak u najvećem obimu obavlja sluz koju stvara žena. Ova tekućina je bistra i bezbojna, sadrži uglavnom sluz, ali ne i spermije, koji se stvaraju u drugom odjeljku i u vanjsku sredinu izbacuju tijekom prave ejakulacije, kada se miješa s tekućinom prostate, po količini daleko većoj od sluzi parauretralnih žlijezda. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Strogo uzevši, od sekreta parauretralnih žlijezda trudnoća nije ostvariva, no često (pogotovo u mladih muškaraca) veći je problem teškog razlikovanja kada se radi o nevoljnoj ejakulaciji (poluciji), a kada o sluzi parautretralnih žlijezdi, i tu leži najveća opasnost – polucija za koju se misli da je sluz, a u biti se radi o pravom ejakulatu. 

Upravo zbog toga je teško reći kolika je šansa za trudnoću u ovakvim situacijama, i jedini način kojim se može potvrditi ili isključiti trudnoće – krvni test u vrijeme očekivane menstruacije. Negativan ili pozitivan test iz krvi imaju 100% točnost. Još članaka o trudnoći potraži na portalu missMama.

U kojim slučajevima je ok seks bez kondoma?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.